Śledzie w oleju w czterech odsłonach. Wyborne przepisy nie tylko na święta
Tradycja spożywania śledzi sięga wieków, a w polskiej kulturze są one symbolem świąt, szczególnie Wigilii, kiedy to często pojawiają się na stołach. Klasyczna wersja z cebulą i olejem jest niedroga i łatwa w przygotowaniu, ale to dopiero początek możliwości! Śledzie można zestawić z różnorodnymi dodatkami, które nadadzą im ciekawy smak i charakter.
Śledzie w oleju to popularna przekąska na przyjęciach i rodzinnych imprezach. Polacy wręcz nie wyobrażają sobie bez nich świąt. Warto jednak sięgać po nowoczesne receptury z bardziej wyrazistymi produktami, tj. suszone pomidory, ogórki konserwowe czy żurawina i cytrusy.
Zachęcam cię do eksperymentowania oraz odkrywania nowych przepisów. Podkręć smak ryby i nadaj jej nieco świątecznego aromatu — odpowiednie dodatki sprawią, że śledzie będą gwiazdą na wigilijnym stole. Ciesz się smakami, które zaskoczą twoich gości.
Moczenie śledzi — kilka wskazówek
Śledzie można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednak zanim zdecydujesz się na konkretny przepis i wybierzesz dodatki, trzeba je wcześniej odpowiednio przygotować, a mianowicie prawidłowo namoczyć. Tylko wtedy potrawa ze śledzi zyska przyjemny aromat i fantastyczny smak.
Dlaczego warto moczyć śledzie przed dalszą ich obróbką?
Śledzie z solanki zwykle są bardzo słone. Moczenie ich w wodzie pozwala na zredukowanie nadmiaru soli, dzięki czemu stają się smaczniejsze. Ten proces wpływa również na poprawę struktury i konsystencji mięsa śledzi. Po namoczeniu jest ono delikatniejsze w smaku, bardziej soczyste i nie ma tak intensywnego rybnego zapachu.
Jak prawidłowo moczyć śledzie?
Sam proces moczenia śledzi jest prosty, ale trzeba pamiętać o kilku kwestiach.
1. Do moczenia śledzi najczęściej używa się wody, choć niektórzy preferują moczenie ich w mleku bądź w maślance. Można dodać do niej odrobinę octu lub soku z cytryny dla poprawy smaku ryby. Jednak najistotniejsza będzie tutaj temperatura płynu. Woda powinna być bowiem zimna, a jeśli długo moczysz śledzie, to warto zmieniać ją co kilka godzin. Wtedy skuteczniej usuniesz nadmiar soli.
2. Mocząc śledzie, najlepiej trzymać je w lodówce, aby uniknąć rozwoju bakterii.
Jak długo moczyć śledzie?
Czas moczenia śledzi zależy od ich rodzaju i preferencji dotyczących smaku. Ten proces może potrwać od kilku do nawet kilkudziesięciu godzin. Oto ogólne wskazówki:
- śledzie solone (tzw. z beczki) należy moczyć około 24 godzin i często zmieniać wodę;
- śledzie z solanki (solone metodą duńską) powinny być moczone zazwyczaj do 4-6 godzin, a woda wymieniana co godzinę. Wiele jednak zależy od tego, jak słone są ryby, więc po upływie 4 godzin spróbuj, czy stopień zasolenia ci odpowiada i wtedy: albo zakończ moczenie śledzi, albo trzymaj je w wodzie przez kolejną godzinę.
Im dłużej moczymy śledzie, tym bardziej stają się kruche i łagodniejsze w smaku.
Przepisy na śledzie w oleju
Gdy już masz odpowiednio długo namoczone płaty śledziowe, osusz je i przygotuj według wybranego przepisu. Poniżej prezentuję ci śledzie w oleju na cztery sposoby. Każdy z nich ma inne dodatki, dzięki którym rybne przystawki nabierają wyrazistego charakteru.
Możesz do nich użyć dowolnego oleju roślinnego, ale rzepakowy będzie najlepszy. Główne jego atuty to uniwersalność i neutralność smakowa, dzięki którym doskonale współgra z różnorodnymi składnikami. Wykorzystując olej rzepakowy do przyrządzania śledzi, możesz być pewny, że nie przytłoczy on ich subtelnego aromatu, lecz podkreśli naturalny smak ryby.
Śledzie z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 6 filetów śledziowych (wymoczonych),
- 1 cebula,
- 100 g suszonych pomidorów w oleju,
- ¼ szkl. oleju rzepakowego,
- 1 łyżka octu balsamicznego białego,
- świeżo mielony pieprz czarny,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka oregano,
- natka pietruszki (najlepiej karbowana).
Sposób przygotowania:
- Wymoczone filety śledziowe osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na kawałki o szerokości 2-3 cm.
- Cebulę obierz, posiekaj w kostkę.
- Suszone pomidory wyjmij z oleju i drobno pokrój.
- Następnie połącz olej rzepakowy z octem oraz przyprawami.
- Teraz wystarczy już tylko zalać śledzie marynatą i dokładnie wymieszać.
- Potem wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem możesz udekorować je natką pietruszki. Będą wyglądały zjawiskowo.
Śledzie w oleju z żurawiną i słonecznikiem
Składniki:
- 5 filetów śledziowych namoczonych i osuszonych,
- 1 cebula,
- 150 g suszonej żurawiny,
- ¾ szkl. oleju rzepakowego,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego,
- 50 g łuskanego słonecznika,
- szczypiorek (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Suszoną żurawinę zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia.
- Wcześniej przygotowane śledzie potnij na 3-centymetrowe kawałki, zaś cebulę obierz, pokrój w piórka i sparz (przelej na sitku gorącą wodą).
- Następnie przełóż do głębokiego naczynia pokrojone śledzie, poszatkowaną cebulę i odcedzoną, przestudzoną żurawinę. Składniki możesz układać warstwowo w słoiku albo umieścić je wszystkie w misce i delikatnie przemieszać.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zalej wszystko olejem z octem.
- Na końcu odstaw śledzie do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na dwa dni, aby smaki się przegryzły.
- Podawaj z posiekanym szczypiorkiem i słonecznikiem.
Śledzie z ogórkami konserwowymi i czerwonym pieprzem
Składniki:
- 5-6 płatów śledziowych (wymoczonych),
- 4 ogórki konserwowe,
- 1 duża cebula,
- ok. 100 ml oleju rzepakowego,
- 1 łyżka czerwonego pieprzu ziarnistego,
- 4 liście laurowe.
Sposób przygotowania:
- Osuszone śledzie pokrój w kawałki o szerokości 2 cm.
- Obraną cebulę poszatkuj drobno, a ogórki konserwowe potnij w małą kostkę.
- W wysokim słoiku układaj naprzemiennie warstwę śledzi, cebuli i ogórków.
- Dorzuć też czerwony pieprz i liście laurowe.
- Potem zalej całość olejem, zakręć słoik i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin, a najlepiej na całą dobę.
Śledzie w oleju z pomarańczą
Składniki:
- 6 płatów śledziowych,
- 1 czerwona cebula,
- 1 duża pomarańcza,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 1 łyżka octu winnego,
- kilka goździków,
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego,
- pół łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Namoczone i osuszone śledzie pokrój na małe kawałki (najlepiej pod skosem, aby później ładnie się prezentowały na talerzu).
- Cebulę obierz i pokrój w drobne piórka. Jeśli chcesz, aby gotowe śledzie stały dłużej niż 2-3 dni, to zblanszuj cebulę. Inaczej zacznie fermentować i po kilku dniach całe danie będzie do wyrzucenia.
- Pomarańczę obierz ze skórki i pokrój na cząstki. Warto usunąć z nich też białe błonki, aby uniknąć goryczki.
- Olej połącz z octem, pieprzem i przyprawą do piernika, dzięki czemu śledzie zyskają bardziej korzenny smak i aromat.
- Do pokrojonych śledzi dodaj wyfiletowane cząstki pomarańczy i goździki.
- Zalej je przygotowanym wcześniej olejem i delikatnie wymieszaj.
- Następnie przełóż wszystko do szczelnego pojemnika i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny.
Wszystkie zaprezentowane wyżej śledzie w oleju będą idealne na Wigilię bądź przyjęcia świąteczne. Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem.