Śledzie po egipsku. Wschodząca gwiazda wigilijnej kolacji
Na świątecznym stole nie może zabraknąć ryb. Wśród nich honorowe miejsce zajmują śledzie, które przygotować można na wiele sposobów. Chociaż dominują przede wszystkim filety w oleju, to wersja egipska szybko zrzuci je z piedestału.
Śledzie to jeden z symboli postu, który obowiązuje w czasie wigilijnej kolacji. Jednak w polskiej kuchni goszczą od wielu lat nie tylko w czasie postu. Zamiast robić tradycyjne śledzie w oleju lub zanurzać kawałki ryby w śmietanie, postaw na prosty przepis z dodatkiem pomidorowej passaty oraz przypraw. Po prostu palce lizać!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Postaw na śledzie
Śledź to ryba nie tylko smaczna i niedroga, ale również bardzo zdrowa. Zawiera kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu, poprawiając pamięć oraz koncentrację. Są także cennym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D i E, które wykazują działanie przeciwutleniające i chronią organizm przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Dodatek Oleju Polskiego dodatkowo dostarcza większą porcję kwasów omega-3 oraz witaminy E i K. Ma neutralny i delikatny smak, który nie zdominuje naturalnego aromatu śledzi i dodatków. Ma również wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu świetnie sprawdzi się do smażenia i pieczenia.
Śledź po egipsku — przepis na Wigilię
Pyszny, rozpływający się w ustach śledź otoczony pomidorowym sosem to danie, którego nie może zabraknąć podczas świąt, ale i po grudniowym celebrowaniu chętnie wrócisz do tego przepisu.
Jakie śledzie wybrać? Najlepiej sięgnąć po matiasy. To śledzie młode, tłuste i delikatne w smaku. Idealne do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do sałatek. Wybierając filety śledziowe, warto kierować się przede wszystkim składem produktu i sposobem jego produkcji. Zwracaj uwagę na certyfikaty, które świadczą o jakości i pochodzeniu ryb.
Składniki:
- 12 filetów ze śledzi,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- 1 łyżeczka soli,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego marki Olej Polski,
- 1 cebula,
- 2 liście laurowe,
- 3-4 ziela angielskie,
- 500 g passaty pomidorowej,
- pół łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Filety śledziowe skropl sokiem z cytryny oraz posyp solą. Każdy kawałek ryby obtocz w mące pszennej.
Krok 2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim śledzie. Powinny zarumienić się z obu stron. Po usmażeniu odłóż je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 3. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie i przesmaż chwilę. Wlej passatę pomidorową i dopraw solą oraz pieprzem. Dorzuć podsmażone wcześniej filety śledziowe i gotuj pod przykryciem przez ok. 6-8 minut.
Krok 4. Gotowe śledzie przełóż na talerz lub półmisek i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego!