Karp w migdałowej panierce z sosem żurawinowym© Pyszności

Karp w lekkiej panierce z sosem żurawinowym stanie się świątecznym hitem

Marzena Pęcak
12 grudnia 2023

Aby święta Bożego Narodzenia były udane, na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznego karpia. Przygotowany w nowoczesny, zdrowy i smaczny sposób, będzie zachwycał zarówno żołądek, jak i oko.

Zbliżające się święta, a zwłaszcza Wigilia, kojarzy się z całą masą smażonych dań w grubej, klasycznej panierce. A przecież wcale nie musi tak być, o czym najlepiej świadczy przepis na genialnego karpia w lekkiej, ale chrupiącej otoczce. Nie dość, że można obejść się bez bułki tartej, to jeszcze ryba zamiast na patelnię, trafi do piekarnika. To jednak nie koniec niespodzianek. Smacznemu karpiowi będzie towarzyszył fenomenalny sos żurawinowy domowej roboty. 

Do przygotowywania dań świątecznych z karpiem w roli głównej, warto wybierać ryby z lokalnych hodowli. Dlaczego? Po pierwsze, stawiają one na hodowlę typu SLOW, która trwa dokładnie 3 lata. Po drugie, w tego typu miejscach przywiązuje się ogromną rolę do natury, dlatego zakupione tam produkty są najwyższej jakości. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczony karp w panierce na bazie migdałów w połączeniu z domowej roboty sosem żurawinowym. To prawdziwa poezja smaków

Składniki:

KARP

  • 4 dzwonka karpia,
  • sól/pieprz do smaku,
  • 2 łyżeczki przyprawy do ryb,
  • skórka z 1/2 cytryny,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1 roztrzepane jajko,
  • 150 g płatków migdałowych.

SOS ŻURAWINOWY

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka soku z pomarańczy,
  • 300 g świeżej żurawiny.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania karpia. W tym celu dzwonka ryb przekładam na deskę do krojenia, po czym każdy kawałek doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Karpia posypuję też delikatnie przyprawą do ryb oraz dorzucam startą skórkę z cytryny, która doda daniu dodatkowych walorów smakowych. 

Krok 2. Następnie każde dzwonko panieruję w mące, roztrzepanym jajku oraz płatkach migdałowych. Dopiero w takiej formie mogę przełożyć kawałki ryb do formy do pieczenia i upiec je w rozgrzanym do temp. 160 stopni Celsjusza piekarniku przez 30 minut.

Karp w takim wydaniu może trafić do piekarnika
Karp w takim wydaniu może trafić do piekarnika© Licencjodawca

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję sos żurawinowy domowej roboty. Najpierw do garnka na palniku przelewam sok pomarańczowy, po czym wsypuję cukier. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy kuchennej rózgi. Po 2 minutach gotowania do garnka dodaję również świeżą żurawinę i całość gotuję ok. 10 minut.

Pyszny sos powstanie na bazie żurawiny
Pyszny sos powstanie na bazie żurawiny© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Upieczonego karpia w lekkiej panierce serwuję z sosem żurawinowym i gałązką świeżego rozmarynu. Smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności© Licencjodawca | Pyszności
© materiały partnera
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
© Delicious Magazine
·

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.