Karp w lekkiej panierce z sosem żurawinowym stanie się świątecznym hitem
Aby święta Bożego Narodzenia były udane, na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznego karpia. Przygotowany w nowoczesny, zdrowy i smaczny sposób, będzie zachwycał zarówno żołądek, jak i oko.
Zbliżające się święta, a zwłaszcza Wigilia, kojarzy się z całą masą smażonych dań w grubej, klasycznej panierce. A przecież wcale nie musi tak być, o czym najlepiej świadczy przepis na genialnego karpia w lekkiej, ale chrupiącej otoczce. Nie dość, że można obejść się bez bułki tartej, to jeszcze ryba zamiast na patelnię, trafi do piekarnika. To jednak nie koniec niespodzianek. Smacznemu karpiowi będzie towarzyszył fenomenalny sos żurawinowy domowej roboty.
Do przygotowywania dań świątecznych z karpiem w roli głównej, warto wybierać ryby z lokalnych hodowli. Dlaczego? Po pierwsze, stawiają one na hodowlę typu SLOW, która trwa dokładnie 3 lata. Po drugie, w tego typu miejscach przywiązuje się ogromną rolę do natury, dlatego zakupione tam produkty są najwyższej jakości.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczony karp w panierce na bazie migdałów w połączeniu z domowej roboty sosem żurawinowym. To prawdziwa poezja smaków
Składniki:
KARP
- 4 dzwonka karpia,
- sól/pieprz do smaku,
- 2 łyżeczki przyprawy do ryb,
- skórka z 1/2 cytryny,
- 4 łyżki mąki,
- 1 roztrzepane jajko,
- 150 g płatków migdałowych.
SOS ŻURAWINOWY
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka soku z pomarańczy,
- 300 g świeżej żurawiny.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania karpia. W tym celu dzwonka ryb przekładam na deskę do krojenia, po czym każdy kawałek doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Karpia posypuję też delikatnie przyprawą do ryb oraz dorzucam startą skórkę z cytryny, która doda daniu dodatkowych walorów smakowych.
Krok 2. Następnie każde dzwonko panieruję w mące, roztrzepanym jajku oraz płatkach migdałowych. Dopiero w takiej formie mogę przełożyć kawałki ryb do formy do pieczenia i upiec je w rozgrzanym do temp. 160 stopni Celsjusza piekarniku przez 30 minut.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję sos żurawinowy domowej roboty. Najpierw do garnka na palniku przelewam sok pomarańczowy, po czym wsypuję cukier. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy kuchennej rózgi. Po 2 minutach gotowania do garnka dodaję również świeżą żurawinę i całość gotuję ok. 10 minut.
Krok 4. Upieczonego karpia w lekkiej panierce serwuję z sosem żurawinowym i gałązką świeżego rozmarynu. Smacznego!