Nie tylko smażony w mące. Apetyczne pomysły na wigilijnego karpia
Karp, choć jest królem wigilijnego stołu, nadal nie jest należycie przez nas doceniany. Jemy go niemal wyłącznie w formie smażonej lub zalanego galaretą, tymczasem z jego delikatnego mięsa można przyrządzić inne dania, spełniające kryteria wigilijnych potraw – smaczne, postne i w gruncie rzeczy tradycyjne.
Dobry karp
Podstawą udanych eksperymentów kulinarnych z karpiem w roli głównej jest dobrej jakości ryba, czyli taka pochodząca z odpowiedzialnych hodowli, w których woda jest odpowiednio natleniona i nie jest przepełniona rybami. Kupując produkt oznaczony certyfikatem Polskiego Karpia, masz gwarancję jakości i świeżości oraz tego, że ryba pochodzi ze stawu, w którym dbano o jej zdrowie i dobrostan od odłowienia przez transport po organizację sprzedaży.
Pieczony karp nadziewany kaszą gryczaną i grzybami
Smażony karp to wigilijny klasyk, a co powiecie na karpia z piekarnika nadziewanego kaszą?
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej
- 60 g boczku
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz świeżo mielony
- 1 karp, sprawiony, bez głowy
- 30 g płynnego masła
- 400 g grzybów
- 2 cebule
- 400 ml śmietanki 18 proc.
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy al dente w osolonej wodzie. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Pozbywamy się wytopionego tłuszczu i mieszamy boczek z kaszą i łyżeczką masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Rybę myjemy i suszymy. Nacinamy skórę po obu stronach, oprószamy solą oraz pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Rybę nadziewamy kaszą i kładziemy na ruszcie, smarujemy płynnym masłem. Na dno piekarnika ustawiamy naczynie, do którego będzie kapać tłuszcz z ryby. Pieczemy ok. 25 minut.
Na maśle smażymy umyte i pokrojone w ćwiartki grzyby, dodajemy pokrojoną cebulę. Kiedy się zrumieni, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę i sos sojowy.
Tak przygotowany sos przelewamy do naczynia z dna piekarnika, na wierzchu układamy podpieczonego karpia i ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Podajemy z natką pietruszki.
Orientalna zupa z karpia
Wigilijną zupą jest, rzecz jasna, barszcz, ale skoro w wielu domach zastępuje się go grzybową, to czemu by nie pokusić się o wigilijną odsłonę zupy rybnej?
Składniki:
- 1 szt. szkieletu z karpia
- 500 g brzuszków z karpia
- 150 g marchewki
- 1/3 pora
- 80 g pietruszki
- 80 g korzenia selera
- 100 g cebuli
- 50 g czosnku
- 1 limonka
- 80 g świeżego imbiru
- 4 litry wody
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 150 ml mleka kokosowego
- 1 sztuka chili
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka
Sposób przygotowania:
Szkielety dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Dodajemy umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa korzeniowe, zieloną część pora i opieczoną cebulę.
Wywar gotujemy ok. 1,5–2,5 godziny, a następnie odcedzamy.
Cebulę kroimy w piórka, imbir w plastry, czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i czosnek, a po chwili dodajemy imbir i przekrojone na pół chili. Dusimy ok. 5 minut, a następnie dodajemy do wywaru i gotujemy ok. 20 minut.
Zupę doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z limonki, zabielamy mlekiem kokosowym. Przed podaniem wrzucamy do garnka pokrojone w paski brzuszki z karpia i zagotowujemy. Podajemy z plastrami limonki i świeżą kolendrą.
Krokiety z karpia z pieczarkami
Krokiety do barszczu to stały punkt wigilijnego menu w wielu polskich domach. Takie z rybnym farszem na pewno zaskoczą gości.
Składniki:
- 600 g fileta z karpia ze skórą
- 100 g boczniaków
- 100 g pieczarek
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- bułka tarta
- kawałek korzenia imbiru
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek białej części pora
- 2 cebule
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, ostra papryka
- 1 łyżka oleju
- wywar warzywny
Sposób przygotowania:
Jedną cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, po chwili dodajemy pokrojoną włoszczyznę (marchew, pietruszkę i pora) oraz plastry imbiru. Wszystko smażymy.
Karpia kroimy w kostkę i dorzucamy do smażonych warzyw, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz odrobinę wywaru warzywnego. Całość dusimy do momentu, aż wszystkie produkty będą miękkie.
W tym czasie przygotujemy grzyby. Drugą cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz boczniaki. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Karpia z warzywami miksujemy, dodajemy wystudzone grzyby i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Tak przygotowany farsz zawijamy we wcześniej usmażone naleśniki. Krokiety obtocz w jajku i bułce tartej i smaż na złocisty kolor.
Przepisy pochodzą ze strony polskikarp.com