© Adobe Stock

Nie tylko smażony w mące. Apetyczne pomysły na wigilijnego karpia

Paulina Kruk
29 listopada 2023

Karp, choć jest królem wigilijnego stołu, nadal nie jest należycie przez nas doceniany. Jemy go niemal wyłącznie w formie smażonej lub zalanego galaretą, tymczasem z jego delikatnego mięsa można przyrządzić inne dania, spełniające kryteria wigilijnych potraw – smaczne, postne i w gruncie rzeczy tradycyjne.

Dobry karp

Podstawą udanych eksperymentów kulinarnych z karpiem w roli głównej jest dobrej jakości ryba, czyli taka pochodząca z odpowiedzialnych hodowli, w których woda jest odpowiednio natleniona i nie jest przepełniona rybami. Kupując produkt oznaczony certyfikatem Polskiego Karpia, masz gwarancję jakości i świeżości oraz tego, że ryba pochodzi ze stawu, w którym dbano o jej zdrowie i dobrostan od odłowienia przez transport po organizację sprzedaży.

Pieczony karp nadziewany kaszą gryczaną i grzybami

Smażony karp to wigilijny klasyk, a co powiecie na karpia z piekarnika nadziewanego kaszą?

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 60 g boczku
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • 1 karp, sprawiony, bez głowy
  • 30 g płynnego masła
  • 400 g grzybów
  • 2 cebule
  • 400 ml śmietanki 18 proc.
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy al dente w osolonej wodzie. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Pozbywamy się wytopionego tłuszczu i mieszamy boczek z kaszą i łyżeczką masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

Rybę myjemy i suszymy. Nacinamy skórę po obu stronach, oprószamy solą oraz pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Rybę nadziewamy kaszą i kładziemy na ruszcie, smarujemy płynnym masłem. Na dno piekarnika ustawiamy naczynie, do którego będzie kapać tłuszcz z ryby. Pieczemy ok. 25 minut.

Na maśle smażymy umyte i pokrojone w ćwiartki grzyby, dodajemy pokrojoną cebulę. Kiedy się zrumieni, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę i sos sojowy.

Tak przygotowany sos przelewamy do naczynia z dna piekarnika, na wierzchu układamy podpieczonego karpia i ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Podajemy z natką pietruszki.

© Adobe Stock

Orientalna zupa z karpia

Wigilijną zupą jest, rzecz jasna, barszcz, ale skoro w wielu domach zastępuje się go grzybową, to czemu by nie pokusić się o wigilijną odsłonę zupy rybnej?

Składniki:

  • 1 szt. szkieletu z karpia
  • 500 g brzuszków z karpia
  • 150 g marchewki
  • 1/3 pora
  • 80 g pietruszki
  • 80 g korzenia selera
  • 100 g cebuli
  • 50 g czosnku
  • 1 limonka
  • 80 g świeżego imbiru
  • 4 litry wody
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 sztuka chili
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka

Sposób przygotowania:

Szkielety dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Dodajemy umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa korzeniowe, zieloną część pora i opieczoną cebulę.

Wywar gotujemy ok. 1,5–2,5 godziny, a następnie odcedzamy.

Cebulę kroimy w piórka, imbir w plastry, czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i czosnek, a po chwili dodajemy imbir i przekrojone na pół chili. Dusimy ok. 5 minut, a następnie dodajemy do wywaru i gotujemy ok. 20 minut.

Zupę doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z limonki, zabielamy mlekiem kokosowym. Przed podaniem wrzucamy do garnka pokrojone w paski brzuszki z karpia i zagotowujemy. Podajemy z plastrami limonki i świeżą kolendrą.

© Adobe Stock

Krokiety z karpia z pieczarkami

Krokiety do barszczu to stały punkt wigilijnego menu w wielu polskich domach. Takie z rybnym farszem na pewno zaskoczą gości.

Składniki:

  • 600 g fileta z karpia ze skórą
  • 100 g boczniaków
  • 100 g pieczarek
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • kawałek korzenia imbiru
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek białej części pora
  • 2 cebule
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, ostra papryka
  • 1 łyżka oleju
  • wywar warzywny

Sposób przygotowania:

Jedną cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, po chwili dodajemy pokrojoną włoszczyznę (marchew, pietruszkę i pora) oraz plastry imbiru. Wszystko smażymy.

Karpia kroimy w kostkę i dorzucamy do smażonych warzyw, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz odrobinę wywaru warzywnego. Całość dusimy do momentu, aż wszystkie produkty będą miękkie.

W tym czasie przygotujemy grzyby. Drugą cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz boczniaki. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.

Karpia z warzywami miksujemy, dodajemy wystudzone grzyby i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Tak przygotowany farsz zawijamy we wcześniej usmażone naleśniki. Krokiety obtocz w jajku i bułce tartej i smaż na złocisty kolor.

Przepisy pochodzą ze strony polskikarp.com

© materiały partnera
Źródło artykułu:Artykuł sponsorowany