Przepisy na lekkie i wiosenne sałatki, które warto zrobić na Wielkanoc
Gdy dni stają się coraz dłuższe i cieplejsze, w wielu z nas budzi się chęć na nieco inne posiłki niż te, które jadaliśmy jesienią czy zimą. To właśnie wówczas coraz częściej mamy ochotę na piękne, kolorowe i przede wszystkim zdrowe sałatki. Czy może być coś przyjemniejszego na wiosnę niż pyszne i chrupiące nowalijki pełne witamin, których w sałatkach pod dostatkiem? Dania, gdzie grają główną rolę, cieszą nie tylko nasze kubki smakowe, ale i oczy złaknione promieni słońca oraz kolorów.
Wiosną nasz organizm potrzebuje wzmocnienia
Wiosną wielu z nas odczuwa ogólne osłabienie organizmu. Jesteśmy senni, niespokojni i boli nas głowa. Taki stan nazywamy przesileniem wiosennym. Jakie są jego przyczyny? Najważniejszą jest niedobór składników odżywczych, których w zimnych miesiącach dostarczamy w pożywieniu o wiele mniej niż wiosną i latem. Dlatego tak ważne jest, aby w tych dniach, kiedy cała natura budzi się do życia po zimie, zadbać o to, co znajdzie się na naszym talerzu. Posiłki powinny być lekkie, ale pełne witamin i minerałów, których tak bardzo potrzebujemy. Z tego powodu wiosną świetnie sprawdzą się sałatki warzywne, skropione lekkim i zdrowym sosem bądź dressingiem.
Sałatka z rukolą, rzodkiewką i świeżym ogórkiem
Składniki:
- 2 duże garści rukoli,
- 5 rzodkiewek,
- 1 duży zielony ogórek,
- pęczek szczypiorku,
- ząbek czosnku,
- łyżka oleju roślinnego,
- łyżka musztardy francuskiej,
- łyżka miodu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Rozpocznij od dokładnego opłukania rukoli. Osusz ją ręcznikiem papierowym i rozłóż na płaskim półmisku.
- Rzodkiewkę umyj, osusz i pokrój w półplasterki. Następnie to samo zrób ze świeżym ogórkiem.
- Warzywa ułóż na przygotowanej wcześniej rukoli i przejdź do przygotowania sosu.
- W tym celu połącz ze sobą olej, musztardę i miód, a przez praskę przeciśnij jeden ząbek czosnku. Jeśli sos będzie bardzo gęsty, dodaj odrobinę przegotowanej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Gdy będzie gotowy, polej nim sałatkę. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka brokułowa z kurczakiem
Składniki:
- 350 g fileta z kurczaka,
- mały brokuł,
- 1 duży zielony ogórek,
- pomidor,
- 4 jajka,
- 5 rzodkiewek,
- 5 łyżek jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypiorek do dekoracji.
Przygotowanie:
- Kurczaka pokrój na małe kawałki, oprósz solą oraz pieprzem i podsmaż na patelni z niewielką ilością oleju.
- Brokuł podziel na mniejsze różyczki i ugotuj na półmiękko, aby w sałatce zachowały ładny kształt.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki.
- Warzywa umyj i osusz. Ogórka obierz i pokrój w półplasterki, pomidora w kostkę, a rzodkiewkę w plasterki.
- Na płaskim półmisku rozłóż brokuł, a na nim pozostałe składniki.
- Teraz czas na przygotowanie sosu. Do jogurtu wyciśnij dwa ząbki czosnku, następnie dopraw solą i pieprzem.
- Sałatkę polej sosem jogurtowo-czosnkowym i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka lodowa
Składniki:
- główka sałaty lodowej,
- 1 duży ogórek zielony,
- 3 pomidory,
- puszka kukurydzy,
- pół kostki sera feta,
- ¾ jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Pracę nad sałatką rozpocznij od umycia warzyw.
- Sałatę lodową porozrywaj na mniejsze części. Ogórka pokrój w półplasterki, a pomidora i ser feta w kostkę. Kukurydzę odcedź.
- Dno miski wyłóż połową sałaty lodowej. Następnie kolejno układaj połowę z przygotowanej porcji ogórka, pomidora, kukurydzy i sera. Całość wyłóż resztą sałaty lodowej i pozostałymi składniki.
- Pora na przygotowanie sosu. Wymieszaj jogurt z majonezem, wyciśnij czosnek i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Gotowym sosem polej sałatkę, ale pamiętaj, aby jej składniki wymieszać dopiero przed samym jedzeniem.
Smakiem tych wiosennych sałatek możesz cieszyć się każdego dnia. Jednak sprawdzą się również jako pyszne i zdrowe przekąski na Wielkanoc. Odśwież swoje świąteczne menu. Postaw na lekkie, ale niezwykle smaczne połączenia, które z pewnością zachwycą twoich gości.