Schab w sosie własnym to pomysł na obiad dla całej rodziny. Tak kruchy, że nie potrzeba noża
Duszony schab w aromatycznym, pełnym smaku sosie własnym to przepis na tradycyjny obiad, który pokocha cała twoja rodzina. Mięso jest idealnie kruche i rozpływa się w ustach.
Duszony schab to świetna propozycja nie tylko na codzienny obiad, ale również odświętną okazję. To danie, które kusi swoją prostotą, a jednocześnie zachwyca smakiem. Soczyste, aromatyczne kawałki schabu duszone w gęstym, esencjonalnym sosie rozpływają się w ustach, a każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Podane z ziemniakami i domową mizerią śmiało mogłoby konkurować o miano najlepszego obiadu na świecie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Duszony schab w sosie własnym
Przygotowanie schabu nie jest skomplikowane. Z tym przepisem nie grozi ci również, że mięso będzie wysuszone lub zbyt twarde. Odpowiednie duszenie sprawia, że struktura robi się tak delikatna, że do jedzenia niepotrzebny będzie nawet nóż. Całość zwieńcza pyszny, gęsty sos, w którym oddana jest moc przypraw i schabu.
Gotowanie pod ciśnieniem sprawi, że już po 20 minutach duszenia można będzie cieszyć się wyjątkowym, kruchym mięsem. Dzięki funkcji podciśnienia w wielofunkcyjnym urządzeniu Cook4me Touch Pro marki Tefal przygotowanie obiadu zajmie ci znacznie krócej niż przy korzystaniu z tradycyjnych metod.
Schab w sosie własnym — przepis
Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 3 ząbki czosnku,
- ⅓ szklanki mąki pszennej,
- 50 g masła,
- 2 cebule,
- 4 ziela angielskie,
- 2 liście laurowe,
- około 500 ml bulionu,
- 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- ½ szklanki wody.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Schab pokrój na cztery grube plastry. Każdy z nich przypraw z obu stron solą oraz pieprzem i wetrzyj w mięso posiekany drobno czosnek. Kawałki mięsa obtocz w mące pszennej.
Krok 2. W urządzeniu Cook4me Touch Pro wybierz tryb ręczny, następnie "smażenie" i opcję mocnego podsmażenia. Wrzuć masło, a gdy się rozpuści, dodaj przygotowany schab. Podsmaż po 5 minut z każdej strony.
Krok 3. Wyjmij podsmażone mięso i wrzuć do urządzenia pokrojoną cebulę. Smaż przez około 8 minut, aż zbrązowieje.
Krok 4. Do cebuli dodaj podsmażone wcześniej mięso. Wybierz program "pod ciśnieniem" i następnie "wysokie ciśnienie". Zalej schab bulionem, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj przez 20 minut.
Krok 5. Wyjmij mięso i odłóż na bok. W połowie szklanki wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną i wlej do sosu. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.
Krok 6. Gotowe mięso polej przygotowanym sosem i podaj z ugotowanymi ziemniakami oraz mizerią. Smacznego!