Sezonowe warzywa i owoce na wiosnę. Jedz zdrowo, ekologicznie, niedrogo
Dieta, która wykorzystuje bogactwo produktów lokalnych oraz sezonowych, jest najlepszym wyborem. Spożywając takie owoce i warzywa wspieramy swoje zdrowie. Dzięki nim odżywiamy nasz organizm jeszcze większą ilością witamin oraz mikroelementów. To jednak nie wszystko.
Wybierając sezonowe produkty, dbamy też o planetę — krótsza droga z upraw na nasz stół, a co za tym idzie mniejsza ilość zużytego paliwa i wydalonych spalin, a także mniejsza ilość pestycydów wykorzystanych do zabezpieczenia przewożonej żywności, są wystarczającymi argumentami. Z tego wynika kolejna zaleta — sezonowe owoce i warzywa są o wiele tańsze, dzięki czemu dbamy również o zasobność swojego portfela.
Dlaczego spożywanie owoców i warzyw jest tak zdrowe?
WHO zaleca, aby nasza codzienna dieta zawierała co najmniej 5 porcji warzyw i owoców. Najkorzystniejsze dla zdrowia jest rozłożenie ich w następujących proporcjach: trzy porcje warzyw oraz dwie porcje owoców, co powinno dawać około 400-700 g na dobę. Rzeczywistość jednak bywa znacznie gorsza niż oczekiwania, a idealnie zbilansowany jadłospis ma niewielu z nas.
Zobacz także
Na szczęście na zmiany nigdy nie jest za późno. Zacznij od dziś włączać do diety owoce i warzywa, a szybko zobaczysz różnicę w swoim samopoczuciu. Jakie są zalety diety, która jest w nie bogata? Są przepełnione witaminami oraz mikroelementami, a co za tym idzie, lepiej odżywiają nasz organizm. Wzmacniają też odporność i budują niewidzialną ochronę przed chorobami. Wspomagają pracę układu trawiennego, mają niską wartość kaloryczną, podnoszą poziom naszej energii, a także wspomagają koncentrację i poprawiają nastrój.
Dlaczego warto jeść przede wszystkim sezonowe owoce i warzywa?
Z pewnością udało ci się zauważyć, że pewne owoce oraz warzywa pojawiają się na targach czy w sklepach cyklicznie i w określonym czasie roku. To tak zwane produkty sezonowe. Właśnie one powinny stanowić podstawę naszej diety. Jedzenie w zgodzie z porami roku jest najbardziej naturalnym schematem żywieniowym dla człowieka.
Wszystko dlatego, że owoce oraz warzywa, które naturalnie występują w danym klimacie, są dla nas najbardziej wartościowe i odżywcze. Dlaczego? Bardzo istotny jest fakt, że droga, którą przebywają z upraw na nasz stół, jest krótka. Wszystkie importowane smakołyki są niestety traktowane dużymi ilościami pestycydów. W przypadku rodzimych okazów nie ma tego problemu. Warto dodać, że lokalne owoce i warzywa są po prostu najświeższe, a co za tym idzie mają największą dla nas gęstość odżywczą. Co to oznacza? Stężenie witamin i minerałów w nich jest najwyższe. Do tego posiadają też dużą ilość błonnika pokarmowego, co sprawia, że mają dobroczynny wpływ na nasze jelita.
Kolejną zaletą spożywania sezonowych owoców i warzyw jest to, że są one łatwiej dostępne oraz znacznie tańsze.
Jakie owoce i warzywa warto jeść na wiosnę?
Trudno zaprzeczyć, że wiosną na naszych stołach, tak jak i za oknem, pojawia się o wiele więcej kolorów. Wszystko dzięki budzącej się do życia przyrodzie. To właśnie o tej porze roku pojawiają się soczyste truskawki, pierwsze czereśnie, aromatyczny rabarbar czy słodko-kwaśny agrest. Początek wiosny nieodłącznie kojarzy nam się też z rzeżuchą, szczypiorkiem i rzodkiewką. Nieco później pojawiają się również szparagi, sałata czy bób. Wiesz, jakich jeszcze owoców i warzyw możesz spodziewać się na wiosnę?
Owoce:
- truskawki,
- wiśnie,
- czereśnie,
- agrest,
- czarna porzeczka,
- rabarbar.
Warzywa:
- szczypiorek,
- rzodkiewka,
- sałata masłowa,
- szparagi białe i zielone,
- natka pietruszki,
- rzeżucha,
- rukola,
- botwinka,
- bób,
- groszek,
- młoda kapusta.
Wiosenna sałatka z rzodkiewką i fetą — przepis
Składniki:
- garść rukoli,
- 5 dużych rzodkiewek,
- 15 g sera feta,
- ½ ogórka szklarniowego,
- ½ pęczka szczypiorku,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą, następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Rzodkiewkę i ogórka pokrój w półplasterki.
- Ser feta pokrój w drobną kosteczkę.
- Na półmisku rozłóż rukolę, a na niej ułóż półplasterki ogórka i rzodkiewki. Na wierzchu rozsyp ser feta.
- W miseczce połącz ze sobą oliwę z oliwek, sól i pieprz.
- Szczypiorek drobno posiekaj.
- Przygotowaną na półmisku sałatkę polej sosem, a całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Teraz już wiesz, że najlepszym wyborem dla twojego zdrowia, planety, a także portfela będzie spożywanie przede wszystkim lokalnych oraz sezonowych produktów. Tej wiosny postaw na świeże warzywa i owoce!