Zupa ogórkowa z tego przepisu stanie się hitem w każdym domu© Licencjodawca | Pyszności

Zupa ogórkowa w lekkim wydaniu. Idealna na wiosenną ucztę

Marzena Pęcak
29 marca 2024

Szukasz pomysłu na smaczny i ciekawy obiad w lżejszym wydaniu? Postaw na kultową zupę ogórkową z małym twistem. Pożywna, pełna kolorowych warzyw i bez tłustych dodatków. W sam raz na wiosenny obiad.

We wiosennym menu nie może zabraknąć kolorowych i fitowych dań na bazie warzyw. W tej roli świetnie spisze się kultowa zupa ogórkowa z małymi modyfikacjami. Zrobisz ją bez dodatku tłustej śmietany, na bazie chudego mięsa. Jest to więc idealna kombinacja, jeśli stawiasz na posiłek w lżejszym wydaniu. 

Taką zupę w szybki i prosty sposób można przygotować w ciekawym, wielofunkcyjnym urządzeniu Cook4me Touch Pro marki Tefal. Dzięki funkcji podciśnienia, w jaką jest wyposażone, przygotowanie zupy zajmie ci znacznie mniej czasu. W dodatku w odmierzeniu potrzebnej gramatury pomoże wbudowana waga. Multicooker można połączyć również ze smartfonem.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa w lekkim, wiosennym wydaniu — przepis

Tej wiosny postaw na zupę bez tłustych dodatków. Będzie smacznie, kolorowo, lekko i zdrowo!

Składniki:

  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 1 mały seler,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 3 marchewki,
  • 400 g ogórków kiszonych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 szt. ziela angielskie,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1,2 l wody,
  • 300 g jogurtu naturalnego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania warzyw. W tym celu najpierw je obieram, po czym dzielę na mniejsze części. Ziemniaki kroję w drobną kostkę, zaś marchewki i ogórki kiszone ścieram na tarce na dużych oczkach.

Ogórki kiszone do przepisu ścieram na tarce
Ogórki kiszone do przepisu ścieram na tarce© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie zabieram się za przygotowanie mięsa. Filety z kurczaka dokładnie oczyszczam, po czym wkładam je do multicookera. Wcześniej na panelu urządzenia wybieram opcję ugotowania zupy ogórkowej

Do urządzenia wkładam najpierw filety z kurczaka
Do urządzenia wkładam najpierw filety z kurczaka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Jako kolejne składniki do urządzenia trafiają: seler, kawałek pora, korzenie pietruszki, cebula oraz ząbki czosnku. Następnie wrzucam przyprawy, czyli liście laurowe i ziele angielskie. 

Czas na warzywa
Czas na warzywa© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Do urządzenia dodaję również wcześniej przygotowane marchewki, ogórki kiszone oraz ziemniaki. Całość doprawiam przy pomocy pieprzu i soli, po czym wlewam do środka wodę. 

Do multicookera wlewam również wodę
Do multicookera wlewam również wodę© Licencjodawca | Pyszności

Po dokładnym wymieszaniu składników zamykam pokrywę Cook4me Touch Pro i czekam, aż zupa się ugotuje. 

Krok 5. Na koniec przy pomocy chochli nabieram część wywaru i łączę go z jogurtem naturalnym w osobnej miseczce (dzięki temu zupa się nie zwarzy). Dopiero po dokładanym połączeniu tych składników, zabielam zupę i gotuję całość jeszcze przez kilka minut.

Ugotowany wywar zabielam przy pomocy jogurtu naturalnego
Ugotowany wywar zabielam przy pomocy jogurtu naturalnego© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Zupę ogórkową dekoruję świeżym koperkiem. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl