Świąteczne roladki śledziowe ze śliwką i aksamitnym sosem
W wigilijnym menu nie może zabraknąć śledzi. Można podać je na wiele sposobów, ale forma roladek ze śliwką w połączeniu z pysznym sosem to po prostu najlepsza kombinacja smakowa.
Przygotowując bożonarodzeniowe menu, należy uwzględnić śledzie. I choć istnieje wiele sposobów na ich podanie, jedna z metod bezapelacyjnie wygrywa. Dlaczego? Otóż można znaleźć tu dosłownie wszystko — ciekawy i oryginalny pomysł podania, jak i zupełnie nowe połączenie smaków.
Śledź, wędzone śliwki i czerwona cebula tworzą niezawodne trio. Ich wybornym uzupełnieniem jest domowy sos pomidorowo-miodowy, któremu charakteru dodaje szczypta cynamonu. Ponadto przystawka w formie roladek świetnie się prezentuje na wigilijnym stole. W przygotowaniu oryginalnej przekąski z pewnością pomogą akcesoria kuchenne marki Zwieger.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 4 duże filety śledzi a'la Matjas,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 2 czerwone cebule,
- ok. 8 wędzonych śliwek,
- 1 łyżka kolendry,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczka pieprzu.
Sos:
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 80 g koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki miodu,
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1/3 szkl. wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1 szczypta cynamonu,
- 2 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu. W tym celu kroję drobno czerwone cebule oraz wędzone śliwki.
Krok 2. Następnie na palniku ustawiam patelnię i wlewam do niej olej. Kiedy tłuszcz jest już dobrze nagrzany, wrzucam do środka czerwone cebule oraz kolendrę. Po 3 minutach smażenia na patelnię wsypuję również suszony majeranek, wędzone śliwki, sól oraz pieprz.
Składniki dokładnie mieszam i smażę jeszcze ok. 2 minut, po czym zdejmuję patelnię z palnika.
Krok 3. Czas przygotować sos do przyszłych roladek. W tym celu w garnku z rozgrzanym olejem łączę koncentrat pomidorowy, miód oraz sok z cytryny przeciśnięty przez małe sitko, aby pestki nie dostały się do środka.
To jednak nie koniec. W garnku powinna znaleźć się również słodka papryka, cynamon oraz woda. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy kuchennej rózgi.
Krok 4. Doprawiam solą i pieprzem. Jako ostatni składnik wrzucam do środka masło. Całość gotuję do chwili, aż masło całkowicie się rozpuści, a sos zgęstnieje.
Krok 5. Na desce do krojenia układam filety śledziowe. Następnie na każdym kawałku rozprowadzam wcześniej przygotowane nadzienie. Każdy filet zwijam na koniec w rulon, po czym dzielę dodatkowo na pół. Aby zabezpieczyć powstałą konstrukcję, używam małych wykałaczek.
Krok 6. Gotowe roladki serwuję z dodatkiem aksamitnego sosu. Smacznego!