© Adobe Stock

Uniwersalny i niezwykle zdrowy. Ten polski olej roślinny warto mieć w swojej kuchni

Anna Nowak
11 marca 2024

Mogłoby się wydawać, że olej jest jedynie dodatkiem do gotowania. Jednak olej rzepakowy nie tylko ma do zaoferowania niesamowitą uniwersalność, ale i genialnie działa na nasze zdrowie. Jak możemy wykorzystać go w codziennym gotowaniu i jakie zalety tej "oliwy Północy" warto znać?

Olej rzepakowy każdego dnia

Niepozorny, a ma wiele niedocenianych atutów – olej rzepakowy to prawdziwa skarbnica witamin i niezawodny pomocnik w codziennym gotowaniu. Możemy z niego korzystać na różne sposoby – używać do gotowania, smażenia, a nawet podczas przygotowywania ciasta czy jako wymiennik kalorycznego masła. Co więcej, możemy używać go także podczas domowego SPA – olej rzepakowy zadba o nasz organizm oraz skórę. Ten niezwykle niedoceniany produkt z polskiego rzepaku powinien znaleźć się w każdej kuchni!

Używaj go na zdrowie

Najwyższa pora uwypuklić fakt, że olej rzepakowy, choć niepozorny, jest jednym z najzdrowszych olejów roślinnych, które dodają smaku potrawom, ale i dbają o nasz organizm. Dobrze przecież wiemy, że dieta ma ogromny wpływ na zdrowie. Niestety w naszym kraju odnotowuje się wysokie spożycie niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych – np. w formie produktów zwierzęcych, masła, smalcu, margaryny, śmietany itd., które podwyższają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, a także wielu chorób cywilizacyjnych. Przeciwwagą do tych niezdrowych nawyków w naszym jadłospisie będzie regularne spożywanie zdrowych tłuszczów nienasyconych z rodziny omega-3. Ich rola w układzie sercowo-naczyniowym polega na obniżaniu stężenia triglicerydów oraz krzepliwość krwi, a także podnoszeniu stężenia cholesterolu frakcji HDL – tzw. dobrego cholesterolu.

© pexels.com

Dotąd mogło się wydawać, że to ryby są najlepszym źródłem kwasów omega-3, jednak warto wiedzieć, że najlepszym źródłem niedoborowych w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są oleje roślinne, a zwłaszcza rzepakowy, lniany, konopny i z wiesiołka. A te mogą pojawiać się w naszej diecie codziennie.

Na szczególną uwagę zasługuje właśnie olej rzepakowy, ponieważ zawiera najmniej tłuszczów nasyconych (7 procent) spośród wszystkich olejów roślinnych. Jest także drugim co do wielkości pod względem kwasu alfa-linolenowego (ALA), czyli wielonienasyconego tłuszczu omega-3 (11 proc. ALA w porównaniu do 57 proc. w oleju lnianym). Natomiast oleje z oliwek, kukurydzy, krokosza i słonecznika zawierają zaledwie 1 proc. ALA. Olej rzepakowy powinien zatem pojawiać się w naszej diecie często – dla zdrowia!

© Adobe Stock

Olej rzepakowy działa od zewnątrz i od wewnątrz

Ten polski produkt z rzepaku zawiera niezwykle cenne dla nas witaminy – między innymi witaminę K oraz beta-karoten, czyli prowitaminę A, a także witaminę E, zwaną witaminą młodości, ponieważ świetnie wpływa na kondycję naszej skóry. Miłośnicy pielęgnacji z pewnością wiedzą, że olej rzepakowy bardzo często jest używany jako baza do kosmetyków – na przykład balsamów czy kremów. Domową maseczkę z olejem rzepakowym możemy przygotować w domu – nasza skóra będzie nawilżona i odżywiona, a my docenimy wszechstronność produktu, który z pewnością "zagrzeje" miejsce w naszym domu.

Zdrowsze smażenie, czyli kalorie pod kontrolą

Olej rzepakowy jest także świetnym wyborem jako tłuszcz do smażenia i pieczenia. Jest niezwykle odporny na wysoką temperaturę, nie spala się i nie dymi – gotowanie z jego udziałem jest bezstresowe i nie dostarcza niepotrzebnych "wrażeń". Bez względu na to, jakie są nasze kulinarne zamiary, ten olej jest godny zaufania.

© materiały partnera

Dodatkowo, gdy jest mocno podgrzany, nie traci swoich drogocennych właściwości oraz odsącza się łatwiej niż inne tłuszcze. Dzięki temu możemy docenić jego kolejną istotną zaletę – produkty smażone na oleju rzepakowym mogą być nawet o 10 proc. mniej kaloryczne.

Oliwa Północy

Olej rzepakowy to cenny składnik zdrowej diety i często niedoceniany tłuszcz roślinny. Dba o nasze zdrowie i towarzyszy nam w kuchni przez cały rok i każdego dnia. Mimo popularności oliwy z oliwek, która jest symbolem krajów południowych, nasz olej rzepakowy spokojnie możemy nazywać "oliwą Północy". Polscy producenci mogą chwalić się swoim wyrobem na arenie międzynarodowej, a my możemy korzystać z niego każdego dnia.

© pexels.com

W chaosie codziennego kucharzenia

Kluczem do zdrowego odżywiania i świetnego samopoczucia jest dieta. Gdy mamy w domu produkty sprawdzone, wspierające nasze organizmy, dbanie o jadłospis staje się proste i wygodne. Nawet dwie łyżki oleju rzepakowego, np. Oleju Polskiego, dodane do sałatki sprawią, że witaminy z warzyw lepiej się przyswoją, a sam olej dostarczy nam cennych mikroelementów. Chcąc upiec ciasto, często z powodzeniem możemy zamienić masło z przepisu na olej rzepakowy, który przecież już mamy pod ręką. Olej Polski może również być elementem dekoracji, choćby zupy w postaci kremu – razem z chrupiącymi pestkami i łyżką aksamitnego jogurtu naturalnego. Olej rzepakowy ma wiele zalet, które warto znać – z jego zbawiennego działania dla naszych organizmów warto czerpać, a sam olej warto mieć zawsze pod ręką i na każdej liście zakupowej, z którą wybieramy się na zakupy.