Wytrawne gofry z tapenadą i kolorowymi dodatkami robię co tydzień. Kiedy je serwuję, znikają w mgnieniu oka
Chcesz zaskoczyć bliskich ciekawym i smacznym śniadaniem? Szukasz inspiracji na piknikowe przekąski? A może brakuje ci pomysłów na oryginalną kolację? Z chrupiącymi goframi pełnymi pysznych dodatków wyczarujesz prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Jeśli gofry kojarzą ci się tylko ze słodką przekąską, koniecznie musisz poznać mój sprawdzony patent na wytrawną wersję tego kultowego przepisu. Czegoś tak dobrego na pewno jeszcze nie jadłeś.
Idealnie złocistym i chrupiącym gofrom tym razem będzie towarzyszyć domowa tapenada, szynka szwarcwaldzka, świeża roszponka i pomidorki koktajlowe. Do przygotowania i upieczenia pysznych gofrów z dodatkami warto wykorzystać blender i gofrownicę GÖTZE & JENSEN. Oba urządzenia można kupić w sieci sklepów Media Expert.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gofry z tapenadą, szynką i roszponką — przepis
Składniki:
Ciasto na gofry:
- 250 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szczypta soli,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki oleju roślinnego,
- 350 ml mleka.
Tapenada:
- 30 czarnych oliwek,
- 4 łyżeczki kaparów,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Dodatki:
- 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej,
- 1 garść roszponki,
- 1 garść pomidorków koktajlowych.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zaczynam od przygotowania ciasta na gofry. W tym celu łączę ze sobą: mąkę, mleko, olej roślinny, jajka, proszek do pieczenia oraz sól. Składniki można wymieszać ręcznie, ale wygodniej i znacznie szybciej zrobisz to przy pomocy blendera.
Krok 2. Gotowe ciasto rozlewam w dobrze nagrzanej gofrownicy, po czym piekę gofry ok. 5 minut.
Krok 3. Następnie przygotowuję dodatki. Najpierw robię domowej roboty tapenadę. Po raz kolejny wykorzystuję blender, w którym w mgnieniu oka łączę potrzebne składniki na pyszną pastą. Są to: czarne oliwki, kapary, oliwa z oliwek, sok z cytryny, obrane ząbki czosnku, sól oraz pieprz.
Krok 4. Gotową pastę rozprowadzam na chrupiących gofrach. To oczywiście nie koniec, bo ten zestaw wzbogacam o świeżą roszponkę, plastry szynki oraz pomidorki koktajlowe.
Krok 5. Powstałą konstrukcję przykrywam drugim gofrem i zabezpieczam ją dodatkowo przy pomocy dwóch patyczków. Następnie przekrawam gofry na pół, po przekątnej — w taki sposób, aby uzyskać dwa trójkąty.
Krok 6. Chrupiące gofry z dodatkami od razu serwuję swoim bliskim. Za każdym razem są nimi zachwyceni.