Karp pieczony w miodowej marynacie dosłownie rozpływa się w ustach
Karp na świątecznym stole może pojawić się pod wieloma formami. Świetnie pasuje do niego również miodowo-musztardowa nutka. Odpowiednio zamarynowany i upieczony, szybko skradnie serca twoich bliskich.
Menu bożonarodzeniowe zdominowane jest przez ryby, na czele z karpiem. Trudno wyobrazić sobie świąteczny czas bez pysznych potraw z jego udziałem. Jest to bardzo cenna ryba pod względem wartości odżywczych, a przyrządzona w odpowiedni sposób — po prostu smakuje rewelacyjnie.
Wypróbuj przepis na karpia pieczonego w miodowej marynacie. Z dodatkiem pomarańczy i goździków, będzie rozpływał się w ustach. Zapewniam, że szybko stanie twoją nową tradycją wigilijną.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Karp w miodowej marynacie upieczony w piekarniku zrobi prawdziwą furorę na świątecznym stole
Składniki:
KARP
- 1 filet z karpia,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- sól/pieprz do smaku,
- 1/2 szkl. mąki pszennej,
- 1 garść migdałów w płatkach.
DRESSING
- 1/3 szkl. soku pomarańczowego,
- 1/4 szkl. miodu,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- 1 łyżeczka goździków.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania karpia. W tym celu doprawiam rybę przy pomocy soli i pieprzu. Następnie obtaczam ją ostrożnie w mące z obu stron.
Krok 2. Czas na domową marynatę. Aby ją przygotować, w małej misce łączę ze sobą sok pomarańczowy, miód, musztardę francuską oraz goździki. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej.
Krok 3. Wracam do pracy nad karpiem. Umieszczam go na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni, po czym smażę z obu stron przez kilka minut. Ryba ostatecznie ma nabrać złocistych rumieńców.
Krok 4. Następnie przekładam karpia do formy do pieczenia i polewam go wcześniej przygotowaną marynatą. Ryba w takim wydaniu potrzebuje dosłownie 10 minut w piekarniku, aby zachwycać idealnym smakiem. Urządzenie powinno pracować w temp. 160 stopni Celsjusza.
Krok 5. Upieczonego karpia serwuję z płatkami migdałów, świeżą żurawiną, plastrami cytryny oraz gałązkami rozmarynu. Smacznego!