Karp pieczony w miodowej marynacie© Pyszności

Karp pieczony w miodowej marynacie dosłownie rozpływa się w ustach

Marzena Pęcak
12 grudnia 2023

Karp na świątecznym stole może pojawić się pod wieloma formami. Świetnie pasuje do niego również miodowo-musztardowa nutka. Odpowiednio zamarynowany i upieczony, szybko skradnie serca twoich bliskich.

Menu bożonarodzeniowe zdominowane jest przez ryby, na czele z karpiem. Trudno wyobrazić sobie świąteczny czas bez pysznych potraw z jego udziałem. Jest to bardzo cenna ryba pod względem wartości odżywczych, a przyrządzona w odpowiedni sposób — po prostu smakuje rewelacyjnie.

Wypróbuj przepis na karpia pieczonego w miodowej marynacie. Z dodatkiem pomarańczy i goździków, będzie rozpływał się w ustach. Zapewniam, że szybko stanie twoją nową tradycją wigilijną.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karp w miodowej marynacie upieczony w piekarniku zrobi prawdziwą furorę na świątecznym stole

Składniki:

KARP

  • 1 filet z karpia,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • sól/pieprz do smaku,
  • 1/2 szkl. mąki pszennej,
  • 1 garść migdałów w płatkach. 

DRESSING

  • 1/3 szkl. soku pomarańczowego,
  • 1/4 szkl. miodu,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka goździków.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania karpia. W tym celu doprawiam rybę przy pomocy soli i pieprzu. Następnie obtaczam ją ostrożnie w mące z obu stron. 

Krok 2. Czas na domową marynatę. Aby ją przygotować, w małej misce łączę ze sobą sok pomarańczowy, miód, musztardę francuską oraz goździki. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. 

Krok 3. Wracam do pracy nad karpiem. Umieszczam go na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni, po czym smażę z obu stron przez kilka minut. Ryba ostatecznie ma nabrać złocistych rumieńców. 

Krok 4. Następnie przekładam karpia do formy do pieczenia i polewam go wcześniej przygotowaną marynatą. Ryba w takim wydaniu potrzebuje dosłownie 10 minut w piekarniku, aby zachwycać idealnym smakiem. Urządzenie powinno pracować w temp. 160 stopni Celsjusza

Karp z takim dodatkiem będzie smakować idealnie
Karp z takim dodatkiem będzie smakować idealnie© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Upieczonego karpia serwuję z płatkami migdałów, świeżą żurawiną, plastrami cytryny oraz gałązkami rozmarynu. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
© materiały partnera
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
© Delicious Magazine
·

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.