Domowy majonez i propozycje jego podania© Pyszności

Niezawodny przepis na domowy majonez i cztery pomysły na jego podanie

Marzena Pęcak
11 marca 2024

Sprawdzony przepis na domowej roboty majonez przyda się każdemu. Tym bardziej że można zrobić go w zaledwie kilka minut z podstawowych produktów.

W każdej kuchni można znaleźć produkty, bez których nie sposób wyobrazić sobie codziennego funkcjonowania. I do tej grupy z pewnością można zaliczyć majonez. Wzbogaca on smak sałatek i kanapek oraz jest podstawą wielu przepisów obiadowych.

Co ciekawe, kremowy majonez możesz zrobić samodzielnie w zaciszu własnego domu. Cała procedura jest bardzo prosta i szybka, a efekt końcowy po prostu zachwyca. W dodatku będziesz mieć pewność, że popularny sos nie zawiera konserwantów czy innych zbędnych dodatków.

Domowy majonez ze względu na swoje szerokie zastosowanie świetnie spisze się w każdej kuchni. Poniżej przedstawiamy też kilka propozycji jego podania. Daj się zainspirować!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić domowy majonez? Oto przepis i ciekawe propozycje jego podania

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 1,5 łyżeczki musztardy,
  • sok z 1/2 cytryny, 
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 200 ml oleju rzepakowego marki Olej Polski.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do przygotowania domowego majonezu oprócz niezbędnych składników, potrzebne jest wysokie naczynie (może być np. słoik) oraz blender. Jako pierwsze w słoiku ląduje jajko. Po chwili dodaję do środka: musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz oraz olej rzepakowy. 

Domowy majonez można zrobić zaledwie z sześciu składników
Domowy majonez można zrobić zaledwie z sześciu składników© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Składniki w słoiku dokładnie blenduje i tak naprawdę to wszystko. Już po chwili mam gotowy majonez, który może posłużyć w kuchni na wiele ciekawych sposobów. 

I majonez jest juz gotowy!
I majonez jest juz gotowy!© Licencjodawca | Pyszności

Propozycje podania:

1. Domowej roboty majonezem można udekorować ugotowane na twardo jajka w formie ciekawej przekąski.

2. Można też dodać go do klasycznej sałatki jarzynowej.

Sałatka jarzynowa to klasyka polskiej kuchni
Sałatka jarzynowa to klasyka polskiej kuchni© Licencjodawca | Pyszności

3. Na bazie domowego majonezu możesz zrobić również pyszny sos tatarski.

4. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby kremowy sos wykorzystać także do przygotowania wyjątkowej pasty z tuńczyka.

Domowy majonez wzbogaci również smak pasty z tuńczyka
Domowy majonez wzbogaci również smak pasty z tuńczyka© Licencjodawca | Pyszności

A to zaledwie kilka inspiracji. Takich przepisów jest cała masa, dlatego warto wiedzieć, jak zrobić majonez samodzielnie. Z nim wszystkie dania będą znacznie smaczniejsze.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
© Delicious Magazine
·

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.