Sałatka tortowa na szpinakowym spodzie zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem
Sałatka w formie tortu na zielonym spodzie stanie się hitem w każdym domu. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze nie sposób oderwać od niej wzroku. Prezentuje się wprost rewelacyjnie!
Przepis na przepyszną sałatkę w wiosennym wydaniu to najlepszy dowód na to, że jedzenie może jednocześnie zachwycać kubki smakowe, jak i być nie lada gratką dla oka. Już od samego patrzenia można zgłodnieć.
Na całą konstrukcję składa się zjawiskowy biszkopt szpinakowy, który w połączeniu z mięsną wkładką na bazie mielonego indyka, zielonego groszku i kukurydzy smakuje wręcz obłędnie. Co więcej, gotowy tort sałatkowy łatwo podzielić na mniejsze kawałki i serwować gościom. Na pewno będą zachwyceni genialną przekąską w tak wiosennym wydaniu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka tortowa na szpinakowym spodzie. Sprawdzi się świetnie na każdą okazję!
Składniki:
Biszkopt szpinakowy:
- 3 jajka,
- 1 szczypta soli,
- 120 g świeżego i zblendowanego szpinaku,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 szk. mąki tortowej,
- 5 łyżek oleju rzepakowego marki Olej Polski.
Pozostałe składniki:
- 5 łyżek oleju rzepakowego marki Olej Polski,
- 400 g mielonego mięsa z indyka,
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1,5 łyżeczki suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka curry,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1/3 szkl. natki pietruszki,
- 200 g ugotowanego zielonego groszku,
- 140 g kukurydzy konserwowej,
- 300 ml majonezu,
- 5 ugotowanych na twardo jajek startych na małych oczkach,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 pęczek koperku,
- 1/4 szkl. pokruszonych pistacji.
Dekoracja:
- 20 g kiełków brokułu,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- listki świeżego szpinaku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta na szpinakowy biszkopt. W tym celu najpierw ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodaję: żółtka, zblendowany szpinak, suszony czosnek, sól, mąkę oraz olej rzepakowy.
Krok 2. Gotowe ciasto przelewam do formy do pieczenia, po czym wkładam ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza i piekę przez 25 minut.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję pozostałe składniki do tortowej sałatki. Na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmażam mielonego indyka. Po chwili na patelnię trafiają również: słodka papryka, curry, sól, pieprz oraz natka pietruszki.
Krok 4. Podsmażonego indyka przekładam do miski i łączę go z ugotowanym groszkiem, kukurydzą konserwową oraz majonezem.
Krok 5. Następnie na dużym talerzu układam okrągłą formę bez spodu. Do kuchennego gadżetu jako pierwszy składnik trafia upieczony i ostudzony biszkopt szpinakowy. Bezpośrednio na cieście rozprowadzam majonez, tworząc kolejną warstwę.
Krok 6. Do formy dodaję również dwa ugotowane na twardo i starte na tarce jajka. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem, po czym wrzucam drobno posiekany koperek.
Krok 7. Bezpośrednio na koperku rozprowadzam wcześniej przygotowanego indyka. Kolejne warstwy tworzę z: jajek, posiekanego szczypiorku oraz pokruszonych pistacji. Nie zapominam też o ponownym doprawieniu ich solą i pieprzem.
Krok 8. Gotową sałatkę tortową wstawiam do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie dekoruję ją przy pomocy kiełków, ugotowanego jajka oraz świeżych listków szpinaku. Smacznego!