Sałatka tortowa© Pyszności

Sałatka tortowa na szpinakowym spodzie zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem

Marzena Pęcak
11 marca 2024

Sałatka w formie tortu na zielonym spodzie stanie się hitem w każdym domu. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze nie sposób oderwać od niej wzroku. Prezentuje się wprost rewelacyjnie!

Przepis na przepyszną sałatkę w wiosennym wydaniu to najlepszy dowód na to, że jedzenie może jednocześnie zachwycać kubki smakowe, jak i być nie lada gratką dla oka. Już od samego patrzenia można zgłodnieć.

Na całą konstrukcję składa się zjawiskowy biszkopt szpinakowy, który w połączeniu z mięsną wkładką na bazie mielonego indyka, zielonego groszku i kukurydzy smakuje wręcz obłędnie. Co więcej, gotowy tort sałatkowy łatwo podzielić na mniejsze kawałki i serwować gościom. Na pewno będą zachwyceni genialną przekąską w tak wiosennym wydaniu. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka tortowa na szpinakowym spodzie. Sprawdzi się świetnie na każdą okazję!

Składniki:

Biszkopt szpinakowy:

  • 3 jajka,
  • 1 szczypta soli,
  • 120 g świeżego i zblendowanego szpinaku,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 szk. mąki tortowej,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego marki Olej Polski. 

Pozostałe składniki: 

  • 5 łyżek oleju rzepakowego marki Olej Polski,
  • 400 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1/3 szkl. natki pietruszki,
  • 200 g ugotowanego zielonego groszku,
  • 140 g kukurydzy konserwowej, 
  • 300 ml majonezu,
  • 5 ugotowanych na twardo jajek startych na małych oczkach,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1/4 szkl. pokruszonych pistacji. 

Dekoracja:

  • 20 g kiełków brokułu,
  • 1 jajko ugotowane na twardo,
  • listki świeżego szpinaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta na szpinakowy biszkopt. W tym celu najpierw ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodaję: żółtka, zblendowany szpinak, suszony czosnek, sól, mąkę oraz olej rzepakowy. 

Do ciasta szpinakowego dodaję m.in. olej rzepakowy
Do ciasta szpinakowego dodaję m.in. olej rzepakowy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Gotowe ciasto przelewam do formy do pieczenia, po czym wkładam ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni Celsjuszapiekę przez 25 minut.

Ciasto szpinakowe trafia do piekarnika
Ciasto szpinakowe trafia do piekarnika© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję pozostałe składniki do tortowej sałatki. Na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmażam mielonego indyka. Po chwili na patelnię trafiają również: słodka papryka, curry, sól, pieprz oraz natka pietruszki.

Kolejne składniki łączę na patelni
Kolejne składniki łączę na patelni© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Podsmażonego indyka przekładam do miski i łączę go z ugotowanym groszkiem, kukurydzą konserwową oraz majonezem. 

Krok 5. Następnie na dużym talerzu układam okrągłą formę bez spodu. Do kuchennego gadżetu jako pierwszy składnik trafia upieczony i ostudzony biszkopt szpinakowy. Bezpośrednio na cieście rozprowadzam majonez, tworząc kolejną warstwę.

Zielony biszkopt smaruję majonezem
Zielony biszkopt smaruję majonezem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Do formy dodaję również dwa ugotowane na twardo i starte na tarce jajka. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem, po czym wrzucam drobno posiekany koperek. 

Teraz zostaje już tylko złożenie sałatkowego tortu
Teraz zostaje już tylko złożenie sałatkowego tortu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Bezpośrednio na koperku rozprowadzam wcześniej przygotowanego indyka. Kolejne warstwy tworzę z: jajek, posiekanego szczypiorku oraz pokruszonych pistacji. Nie zapominam też o ponownym doprawieniu ich solą i pieprzem.

Krok 8. Gotową sałatkę tortową wstawiam do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie dekoruję ją przy pomocy kiełków, ugotowanego jajka oraz świeżych listków szpinaku. Smacznego!

Tort w wytrawnej formie stanie się hitem tej wiosny
Tort w wytrawnej formie stanie się hitem tej wiosny© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
© Delicious Magazine
·

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.