Zapiekane sakiewki naleśnikowe z kurczakiem znikają w mgnieniu oka. Takie są dobre
Pyszne naleśniki wypełnione po brzegi kolorowym farszem prosto z piekarnika to gotowy przepis na smaczny obiad dla całej rodziny. Po prostu palce lizać!
Sprawdzonych pomysłów na ciekawy, oryginalny, a przede wszystkim pyszny posiłek nigdy za wiele. Tym bardziej, jeśli można przygotować go w szybki i prosty sposób, ze składników, które są powszechnie znane i lubiane.
Nie inaczej będzie i tym razem. Sakiewki naleśnikowe w zapieczonej formie z dodatkiem farszu na bazie kurczaka, kolorowych warzyw i kremowego serka smakują jak marzenie. Są tak pyszne, że znikają z talerzy w ekspresowym tempie. Każdy się nimi zajada ze smakiem i od razu prosi o dokładkę.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśnikowe sakiewki z farszem na bazie kurczaka — przepis krok po kroku
Składniki na 6 porcji:
Farsz:
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1/3 szkl. oleju rzepakowego marki Olej Polski,
- 1 por - biała część,
- 2 marchewki,
- 150 serka śmietankowego.
Naleśniki:
- 1 szkl. mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 szkl. mleka,
- 2/3 szkl. wody,
- 1 szczypta soli,
- 4 łyżki oleju rzepakowego marki Olej Polski.
Dodatki:
- 600 g ziołowej passaty pomidorowej,
- 120 g tartej mozzarelli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kurczaka. Oczyszczone i osuszone mięso dzielę na mniejsze kawałki, po czym dodaję do niego: sól, pieprz, musztardę francuską, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny oraz olej rzepakowy.
Składniki dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły, tworząc idealną kombinację smakową.
Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania ciasta naleśnikowego. Aby je zrobić, łączę ze sobą: mąkę, jajka, mleko, wodę, sól oraz olej rzepakowy.
Krok 3. Gotowe ciasto smażę w mniejszych porcjach na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z obu stron po kilka minut. W tym czasie naleśniki mają nabrać złocistych rumieńców.
Krok 4. Wracam do pracy nad farszem. Przygotowaną wcześniej mieszankę z kurczakiem podsmażam na patelni wraz ze startymi marchewkami i pociętym drobno porem. Po chwili na patelnię wrzucam też serek śmietankowy i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszam wszystkie składniki.
Krok 5. Na blacie kuchennym układam usmażonego naleśnika, po czym w centralnej części placka umieszczam porcję kolorowego farszu. Wystające końcówki naleśnika zwijam do środka i sakiewka jest już gotowa.
Krok 6. Naleśniki w takiej formie przekładam do formy do pieczenia. Następnie polewam je ziołową passatą pomidorową oraz posypuję startą na tarce mozzarellą. Dopiero wtedy wkładam je do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 7. Upieczone sakiewki serwuję na ciepło z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!