Patelnia patelni nierówna, czyli który produkt warto wybrać do swojej kuchni?
Smażymy na nich naleśniki i placki, grillujemy mięsa lub ryby, gotujemy aromatyczne sosy i dusimy warzywa. Patelnie, bo o nich mowa, to nieocenione elementy wyposażenia każdej kuchni. Poznaj ich rodzaje i zastosowania, a gwarantujemy, że staną się nieodłącznymi towarzyszami podczas kulinarnych eksperymentów.
Jeżeli mamy pod ręką zestaw dobrych jakościowo patelni, śmiało możemy przygotować na nich wszystko – począwszy od śniadania, a skończywszy na kolacji. Każdy, kto sięga po nie regularnie, wie, jak wielkim są wsparciem podczas przyrządzania posiłku. Smażenie, duszenie czy grillowanie na patelni jest znacznie szybszą obróbką termiczną w porównaniu do gotowania lub pieczenia. Wynika to z faktu, że patelnia w krótkim tempie osiąga bardzo wysoką temperaturę. Nie będzie chyba przesadą stwierdzenie, że przy pomocy patelni jesteśmy w stanie przygotować niemal każde danie – od śniadania na ciepło przez pożywny lunch i słodki deser aż po sycącą kolację.
Stwierdzenie, że smażone dania są niezdrowe, można dziś włożyć między bajki. Dzięki nieprzywierającym powłokom możemy znacznie zredukować ilość tłuszczu wykorzystywaną do smażenia (albo nawet całkowicie z niego zrezygnować). Patelnia jest dziś nieodłącznym narzędziem w każdej kuchni – także u osób, które dbają o linię lub po prostu cenią sobie lekkostrawne i niskotłuszczowe dania. A skoro tak, to czas przyjrzeć się różnym rodzajom patelni i wybrać wariant, który najlepiej sprawdzi się w naszym domu. Amatorów kuchennych eksperymentów zachęcamy do stworzenia zestawów, z którymi każda potrawa będzie łatwym i przyjemnym wyzwaniem.
Pyszne śniadanie w kilka chwil
Kto z nas nie lubi zacząć dnia od rumianych pancake’ów lub aromatycznej jajecznicy? Ciepłe śniadania są bardzo zdrowe i często pożywne. Szczególnie teraz, gdy temperatura za oknem spada, nasz organizm potrzebuje rozgrzewającego posiłku na start, by móc zdrowo zacząć dzień. Dania z patelni często przygotowujemy w wolne dni, uważając, że są czasochłonne. Nie musi tak być! Ciasto do naleśników lub placuszków bez trudu przygotujesz poprzedniego dnia. O poranku wystarczy wyjąć dzbanek z lodówki i już można smażyć placki na rozgrzanej patelni. Z jajkami jest podobnie – jajecznica, jajka sadzone lub tak modna i popularna ostatnio szakszuka to dania, które zajmują zaledwie kilka minut. O walorach smakowych takich śniadaniowych specjałów pewnie nie musimy nikogo przekonywać. Pytanie, na jakiej patelni przygotujemy je szybko i sprawnie?
Amatorzy śniadań powinni zaopatrzyć się w tzw. patelnię uniwersalną, jak np. te z kolekcji Black Stone od Zwieger - idealnie sprawdzą się zarówno przy naleśnikach lub omletach, jak i przy jajecznicy. Linia Black Stone to patelnie z odlewanego aluminium, pokryte wysokiej jakości powłoką o dużej wytrzymałości i wysokich właściwościach nieprzywierających, dzięki czemu smażenie jest szybkie, zdrowe i bezpieczne. Taki typ patelni idealnie sprawdzi się też podczas przyrządzania innych posiłków. To absolutny must have w każdej kuchni.
Z kolei amatorzy rumianych pancake’ów i cieniutkich jak papier francuskich crepes nie mogą obyć się bez patelni do naleśników. W ofercie marki Zwieger znajdziemy modele, z którymi przyrządzenie słodkich śniadaniowych przysmaków będzie szybkie i proste. Cechy charakterystyczne naleśnikowego eksperta? Niska krawędź umożliwiająca przerzucanie placków na drugą stronę, solidna budowa z odlewanego aluminium, nieprzywierająca powłoka Greblon®, która umożliwia smażenie bez tłuszczu. Tu najlepszym rozwiązaniem będzie patelnia z kolekcji Obsidian.
Gotowanie i duszenie to nic trudnego
Amatorzy pożywnych dań jednogarnkowych i egzotycznych eksperymentów kuchennych powinni sprawić sobie wok lub patelnię głęboką. Ten pierwszy triumfy w świecie gotowania święci od dawna – nie bez powodu. Wok to wymarzone narzędzie dla miłośników kuchni azjatyckiej, ale przygotujesz w nim także wiele innych smacznych dań, jak np. duszone warzywa, mięso, ryby, ryż czy makaron. Warto mieć na uwadze fakt, że wok znacznie skraca czas gotowania. Tajemnica tkwi w jego półkolistym kształcie, który nie tylko sprzyja równomiernemu rozchodzeniu się ciepła, ale również kumuluje produkty w centrum naczynia razem z sokami, które wiążą i nadają pełniejszy smak potrawie.
Alternatywą dla woka może być głęboka patelnia – idealna do smażenia, duszenia i gotowania większej ilości potrawy. Tu także atutem jest budowa, dzięki której urządzenie nagrzewa się szybko i równomiernie. Oba warianty patelni znajdziesz m.in. w linii Black Stone lub Obsidian.
Szybkie i proste dania z grilla w domowym zaciszu
Wbrew pozorom sezon na grillowanie wcale nie kończy się wraz z odejściem lata. Dla miłośników grillowanych mięs, ryb, owoców morza, serów czy warzyw mamy dobrą wiadomość – dzięki patelni do grillowana mogą cieszyć się ulubionymi przysmakami przez cały rok w zaciszu domowym, bez względu na otaczającą nas aurę. Patelnię grillową trudno pomylić z innymi modelami. Duża, solidna, o prostych krawędziach i kwadratowym dnie, pokrytym charakterystycznymi rowkami – to wszystko sprawia, że dania smakują tak dobrze, jak podczas wakacyjnej uczty z grillem w ogrodzie.
Szeroki wybór patelni grillowych znajdziesz w ofercie marki Zwieger. Dla osób szczególnie wrażliwych na alergeny polecamy patelnię z linii Enviro, wyróżnionej odznaczeniem ETHICAL STYLE, która charakteryzuje się ekologiczną, nieprzywierająca powłoką EXP, wolną od wszelkich potencjalnie szkodliwych związków chemicznych i pierwiastków. Patelnia z kolekcji Enviro jest także, ze względu na swoje wspomniane właściwości nieprzywierające, bardzo łatwa w czyszczeniu. Grillowanie na takiej patelni to nie tylko bogactwo smaków, ale także pewność, że dbasz o siebie, zdrowie swoich bliskich i przyszłość planety.
Zobacz także