Garnek Klassiker z naczyniem do gotowania na parze© materiały partnera

Postaw na kulinarną jakość i wyjątkowy design

Katarzyna Rapczyńska-Lubieńska
Katarzyna Rapczyńska-Lubieńska
21 listopada 2023

Estetyczne, łatwe w przechowywaniu, a do tego ekologiczne i wielozadaniowe. Czy można chcieć czegoś jeszcze? Prezentujemy kolekcję niezwykłych garnków, które potrafią znacznie więcej, niż sądzisz!

Wyobraźmy sobie, że kuchnia to płótno, a my tworzymy na nim prawdziwe dzieło. Zdarza się jednak, że każdemu początkującemu mistrzowi towarzyszy stres związany z gotowaniem. Czy potrawa wyjdzie idealna? Czy będzie smakować domownikom albo gościom? Niezależnie od tego, jakimi umiejętnościami dysponujemy, liczy się jedna rzecz – jakość. Przykłady? Oryginalny włoski makaron z własnoręcznie zrobionym pesto będzie smakował o wiele lepiej niż skomplikowane danie, w którym pełno jest różnorodnych składników, ale za to… kiepskiej jakości.

Tak samo jest z kuchennym wyposażeniem, które w znacznym stopniu wpływa na wygląd i smak potraw. Jak to mówią - sekret tkwi w prostocie, ale i w jakości. Dobre naczynia do gotowania to podstawa, dlatego warto inwestować w jak najlepszy sprzęt. Wysoką jakością i niebanalnym designem charakteryzują się garnki Zwieger, które zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Oto ich kluczowe zalety.

Oszczędzanie energii

Gotowanie jest dla większości osób jednym z cięższych obowiązków. Warto więc wybierać dania szybkie i proste do przyrządzenia. Z kompletem nowoczesnych garnków możemy z łatwością wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe dopasowane do potrzeb domowników. Jeżeli chcemy jeść lekkie i beztłuszczowe dania, wybierzmy komplet garnków Klassiker, które mają w zestawie praktyczne naczynie do gotowania na parze. Dzięki niemu bez trudu wyczarujemy zdrowy lunch lub kolację.

Mając naczynia marki Zwieger, możemy też zadbać o nasz domowy budżet. Pełny dysk indukcyjny w garnkach i patelniach aluminiowych daje bowiem oszczędność nawet do 40 proc. energii. Nie trzeba zatem używać całej mocy kuchenki, a garnki idealnie współpracują z wszystkimi typami kuchenek. Nasz portfel z pewnością odczuje ulgę, gdy będziemy gotować lub smażyć potrawę w naczyniu z pełnym dyskiem na kuchence indukcyjnej.

Garnek Klassiker
Garnek Klassiker© materiały partnera

Wielofunkcyjność

Bywa, że nie możemy sobie pozwolić na to, by mieć wiele urządzeń do gotowania. W kuchni często brakuje miejsca na przechowywanie sprzętów. Na szczęście istnieją garnki Kompact z systemem składanych uchwytów Fold-in. W ten sposób w jednym dużym garnku zmieści się cały komplet, zajmując bardzo mało miejsca, dzięki czemu można przechowywać go praktycznie wszędzie.

Zestaw garnków Kompact
Zestaw garnków Kompact© materiały partnera

Z kolei garnki 3 w 1 z kolekcji Obsidian i Black Stone mogą służyć nie tylko do gotowania, ale również smażenia czy pieczenia jak w brytfannie. Dzięki powłoce nieprzywierającej potrawy w tych garnkach można smażyć podobnie jak na patelni – bez ryzyka, że coś się przypali. Idealne rozwiązanie do przygotowania praktycznie każdej wieloskładnikowej potrawy czy nawet gęstych sosów.

Również linia Darque, sygnowana nazwiskiem Michela Morana, jest kolekcją naczyń ALL IN ONE, czyli 3 w 1. Dotyczy to nie tylko garnków, ale także patelni, które z powodzeniem można umieszczać w piekarniku w celu zapiekania potraw.

Zestawy Zwieger
Zestawy Zwieger© materiały partnera

System łatwego odcedzania

Makaron penne, tagliatelle lub spaghetti to świetny sposób na szybki obiad. Możemy wrzucić do garnka świeże pomidory, stworzyć pyszną carbonarę lub zmiksować bazylię na pesto. Bez względu na to, jaki rodzaj sosu lubimy, kluczową sprawą jest makaron. W garnkach Vesna znajdziemy dodatkową wylewkę, która umożliwia odcedzanie, a także bezpieczne odlanie zawartości dzięki specjalnemu profilowi i wypustkom na pokrywie. Co więcej, naczynie to wykonane jest z odlewanego aluminium, ma pełny dysk indukcyjny oraz wysokiej jakości powłokę nieprzywierającą.

Jeżeli lubimy włoską kuchnię, dobrym wyborem będzie także garnek Garbo z systemem do odcedzania makaronu (czy też innych potraw) oraz specjalnym uchwytem ułatwiającym ten proces. Już nigdy nie będziemy musieli korzystać z rękawicy czy ściereczki kuchennej, aby odlać wodę po makaronie. Kto wie, może staniemy się mistrzami gotującymi jak prawdziwi Włosi?

Garnek z cedzakiem Gabro
Garnek z cedzakiem Gabro© materiały partnera

System izolacji próżniowej

Coraz większą popularnością cieszą się dania jednogarnkowe. Nic dziwnego, bo ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a do tego są pożywne i sycące. Taką potrawą można uraczyć gości, którzy niespodziewanie wpadli z wizytą. Od chipsów i kanapek lepiej sprawdzi się gorąca zupa albo gulasz stworzony z tego, co mamy pod ręką. Aby oszczędzić czas i energię, postawmy na innowacyjny garnek ThermoPot – wyposażony w system izolacji próżniowej, który nie dość, że pozwala gotować na minimalnym ogniu, to jeszcze ugotowana potrawa zachowuje ciepło nawet do 6 godzin. Oznacza to, że zużycie energii podczas gotowania jest minimalne, a my przez dłuższy czas po ugotowaniu nie musimy na nowo podgrzewać dania. Warto dodać, że garnek jest bardzo funkcjonalny i cechuje się najwyższymi parametrami. Ma bezpieczny uchwyt ułatwiający przenoszenie i został zrobiony z najwyższej jakości stali nierdzewnej AISI 304 odpornej na korozję i neutralnej w kontakcie z żywnością.

Garnek ThermoPot
Garnek ThermoPot© materiały partnera

Bezpieczne gotowanie

Bardzo często zastanawiamy się, czy gotowanie w garnkach stalowych jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Odpowiedź brzmi: tak. Wspomniana już najwyższej jakości stal nierdzewna AISI 304, z której wykonane są m.in. garnki Klassiker, Kompact i Visionary, "przyciąga" do siebie mikrosubstancje – także znajdujące się w jedzeniu związki chemiczne, które mogą być potencjalnie szkodliwe. Osadzają się one na ściankach lub dnie garnka, tym samym nie są przez nas spożywane. Stal ta jest neutralna w kontakcie z żywnością, co oznacza, że nie wchodzi z nią w żadne reakcje. W garnkach tych nawet drobne elementy (jak uchwyty czy śrubki mocujące) wykonane są ze stali nierdzewnej, dzięki czemu nie rdzewieją, a tym samym skropliny wpadające podczas gotowania do potrawy nie posiadają metali ciężkich, które niekoniecznie mogą dobrze wpływać na nasze zdrowie. Garnków można używać na każdym rodzaju kuchenek. Są też energooszczędne, ponieważ grube wielowarstwowe dno równomiernie akumuluje i rozprowadza ciepło. Warto dodać, że wewnątrz garnków znajdziemy podziałkę ułatwiającą odmierzanie zawartości, a w pokrywach otwór odprowadzający nadmiar pary. Z kolei w garnkach aluminiowych zastosowano silikonowe ranty gwarantujące lepsze uszczelnienie cieplne, a tym samym oszczędność energii.

Linia produktów Klassiker
Linia produktów Klassiker© materiały partnera

Przyjazne środowisku

Ekologiczna kuchnia to nie tylko zdrowe jedzenie pełne witamin. To również kuchenny sprzęt zrobiony ze zrównoważonych materiałów, zastosowanych np. w garnkach Obsidian, Black Stone, Vesna, Gabro czy Darque. Z szacunku do środowiska powstała też linia garnków oraz patelni Enviro z nieprzywierającą powłoką EXP. Produkt powstał w 100 proc. z materiałów z recyklingu, a jednocześnie w 100 proc. może być poddany kolejnemu recyklingowi. Biodegradowalne są nawet opakowania, które po użyciu nadają się do ponownego przetworzenia. Naczynia są łatwe w czyszczeniu oraz wolne od wszelkich szkodliwych związków chemicznych i pierwiastków. Tym samym korzystanie z garnków jest w pełni bezpieczne dla alergików. Ekologiczna linia Enviro została wyróżniona odznaczeniem ETHICAL STYLE. Oznacza to, że producenci marki Zwieger działają w sposób etyczny, m.in. korzystają z rozwiązań, które zmniejszają ślad węglowy i niwelują szkodliwe toksyny.

Linia produktów Enviro
Linia produktów Enviro© materiały partnera
Źródło artykułu:Artykuł sponsorowany