Noże Zwieger© materiały partnera

Nóż kuchenny pod ekspercką lupą. Najlepszy pomocnik w kulinarnych wyzwaniach

Wojciech Grzesiak
21 listopada 2023

Zestaw wysokiej jakości noży to jeden z niezbędnych elementów wyposażenia kuchni. Niezależnie od tego, czy próbujecie odtwarzać najbardziej wymyślne dania serwowane przez światowej klasy szefów kuchni, czy musicie przygotować szybki i prosty posiłek, wybór odpowiednich noży to jeden z kluczy do kulinarnego sukcesu. Jak wybrać odpowiednie rozwiązania i jak dbać o ostrza?

Wysokiej klasy akcesoria kuchenne kojarzą się nam przede wszystkim z profesjonalnym zastosowaniem, a przecież jedzenie jest jedną z największych i najbardziej przystępnych codziennych przyjemności, dlatego warto zadbać o to, żeby radość zaczynała się już na etapie przyrządzania. Przeważnie pamiętamy o patelniach i mamy w szafie garnki na każdą okazję, a zapominamy o równie ważnym elemencie wyposażenia, jakim są noże.

Skompletuj idealny zestaw

Jeżeli już wyruszycie na poszukiwania odpowiednich narzędzi, to możecie się zdziwić, jak wiele jest typów noży. Podstawę powinien stanowić tzw. nóż szefa, który będzie najlepszym przyjacielem i najczęściej używanym nożem. Charakteryzuje się długim i szerokim ostrzem. Możecie nim kroić praktycznie wszystko - mięso lub warzywa, a nawet chleb. W tym przypadku najważniejszą kwestią będzie odpowiednia ergonomia i doskonale wyprofilowana rękojeść. Warto sięgnąć po produkty premium. Na przykład nóż szefa Zwieger z serii Black Stone jest wykonany z wysokiej jakości niemieckiej stali nierdzewnej. Rękojeść łączy stal z tworzywem ABS i jest wykonana tak, by doskonale leżeć w dłoni, a jednocześnie by cały nóż był idealnie wyważony i praca z nim była efektywna i przyjemna.

Nóż Black Stone
Nóż Black Stone© materiały partnera

Nóż szefa to dopiero początek przygody. W waszym zestawie nie powinno zabraknąć noża do plastrowania, do chleba, uniwersalnego oraz do warzyw i owoców. Możecie kupić każdy z nich osobno lub w zestawie, takim jak Zwieger DARQUE, w którym znajdziecie 5 najczęściej wykorzystywanych noży kuchennych i od razu zyskacie akcesorium w postaci bloku do przechowywania, który wykonano z prozdrowotnego, odpornego na grzyby, bakterie i pleśń drewna akacjowego. Warto do swojej kolekcji noży dołączyć również nóż Santoku. Jest to narzędzie, które powstało z połączenia azjatyckiego tasaka i tradycyjnego noża szefa. W sprawnych rękach może zastąpić praktycznie każdy nóż kuchenny.

Stal i spółka

Z jakich materiałów produkowane są noże? Najczęściej traficie na stal nierdzewną, która charakteryzuje się wysoką trwałością i wytrzymałością. Tu należy zwrócić uwagę na parametr skali twardości Rockwella. To zespół skal, którym oznacza się twardość metali, tworzyw sztucznych, ceramiki i węglików spiekanych. Im większa twardość stali, tym nóż będzie dłużej trzymał ostrość, dlatego tu nie warto oszczędzać.

Na przykład noże marki Zwieger są wykonane ze stali nierdzewnej o twardości sięgającej aż 56 stopni HRC. Taka stal może być hartowana w wielostopniowym procesie temperaturowym, a na koniec ostrze jest poddawane odpowiedniemu systemowi ostrzenia, który gwarantuje odpowiednią ostrość przez długi czas użytkowania bez konieczności sięgania zbyt często po ostrzałkę. Zaleca się jednak ostrzyć każde noże co najmniej dwa razy w miesiącu, aby uniknąć efektu tzw. stępienia ostrza (oznacza to utratę prawidłowego kąta naostrzania).

Stal nierdzewna nie jest jedynym materiałem, z jakiego są wykonywane ostrza. Na rynku znajdziemy też noże ceramiczne, które odznaczają się niższą częstotliwością ostrzenia, ale te niestety wymagają zakupu specjalnej ostrzałki dedykowanej do noży ceramicznych.

Noże Obsidian
Noże Obsidian© materiały partnera

Jak dbasz, tak kroisz

Nawet najlepiej wykonane ostrza potrzebują odrobiny miłości, żeby służyły przez długie lata. Higiena noży to ważna kwestia i choć producenci oferują modele, które można myć w zmywarce, to najlepiej opłukać nóż pod ciepłą wodą i przetrzeć miękką gąbką nasączoną płynem do mycia naczyń. Zbyt częste mycie w zmywarce prowadzi do szybszego stępienia ostrza oraz może nawet powodować uszkodzenia struktury rączki.

Druga kwestia to ostrzenie noży. Można użyć prostych ostrzałek, które służą do doraźnego ostrzenia lub bardziej zaawansowanych systemów ze specjalnymi rolkami szlifierskimi. Są ostrzałki syntetyczne, ceramiczne i diamentowe. Diamentowe lub pokryte proszkiem diamentowym służą do ostrzenia ostrzy ze stali o twardości do 62 stopni HRC. Ostrzałki syntetyczne są wytrzymałe, ale nadają się bardziej do noży technicznych (noże w blenderze czy noże w maszynce do mięsa). Największą renomą cieszą się narzędzia ceramiczne, a w szczególności kamienie szlifierskie, które w zasadzie naostrzą każdy nóż pod odpowiednim kątem.

Ostrzałki diamentowe Rapid
Ostrzałki diamentowe Rapid© materiały partnera

Różnice najlepiej widać na przykładzie ostrzałek Zwieger. Model Practi Plus to ostrzałka dwustopniowa, ze slotem do ostrzenia właściwego, które nadaje ostrzu kształt litery "V", oraz drugim do wygładzania i polerowania ostrza. Przy gruntownej pielęgnacji lepiej sprawdzi się model Rapid, który zapewnia trzyetapowe ostrzenie, przy czym z pierwszego slotu korzysta się tylko przy całkowicie stępionych nożach. Szerszy zakres zabiegów z nożem gwarantuje zarówno lepsze naostrzenie, jak i dłuższy czas użytkowania do momentu następnego ostrzenia. Zabieg należy przeprowadzać tylko w jednym kierunku i najczęściej wystarczy trzy do czterech pociągnięć. W tym modelu nóż ostrzony jest zarówno przez diament, jak i ceramikę. Nie trzeba pamiętać też o jakichkolwiek kątach ostrzenia, ponieważ kamienie szlifierskie w ostrzałce są już odpowiednio ustawione. Ważne jest również to, iż obie krawędzie noża są ostrzone jednocześnie, dzięki czemu sam proces jest szybki i wygodny.

Ostatni punkt to przechowywanie. Najlepszym pomysłem jest zakup bloku wykonanego z naturalnych materiałów. Marka Zwieger używa do tego różnych materiałów, dobierając je jednak tak, aby przede wszystkim chronić nasze zdrowie przed bakteriami, grzybami czy pleśniami. Wszystkie skutecznie opierają się też presji czasu, co oznacza, że przez długie lata zachowają pierwotną formę, a noże będą przechowywane w odpowiednich warunkach, dzięki czemu będziecie się nimi mogli cieszyć przez wiele lat.

Blok Darque z zestawem 5 noży
Blok Darque z zestawem 5 noży© materiały partnera
Źródło artykułu:Artykuł sponsorowany