Włoskie ciasto w kształcie gołębicy nazywa się colomba pasquale© Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Wielkanocne desery ze świata. Na sam ich widok cieknie ślinka

Aleksandra Szymczycha

Święta Wielkanocne są celebrowane w wielu zakątkach świata, lecz obchody z nimi związane różnią się w zależności od kraju. Większość z nich ma jednak wspólny mianownik – dobre jedzenie. Wśród tradycyjnych dań wielkanocnych na szczególną uwagę zasługują desery. Co słodkiego jedzą ludzie w różnych częściach globu?

Wielkanoc to doskonała okazja do wspólnego świętowania i biesiadowania. A czym byłaby świąteczna uczta bez dobrego deseru? W Polsce podczas Świąt Wielkanocnych na naszych stołach nie może zabraknąć babki i mazurka. W innych krajach wygląda to zupełnie inaczej.

Colomba di pasqua – włoskie ciasto w kształcie gołębia

Włochy słyną z bogatej tradycji kulinarnej, a Wielkanoc nie jest wyjątkiem. Najbardziej rozpoznawalnym włoskim deserem tych świąt jest colomba di pasqua – drożdżowe ciasto w kształcie gołębia, symbolizującego pokój.

Ten wypiek jest podobny do panettone. Ma jednak mniej wilgotną konsystencję i charakteryzuje się bardziej cytrusowym smakiem.

Składniki:


Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 200 ml mleka,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 4 jajka,
  • 5 g soli,
  • 150 g masła (w temperaturze pokojowej),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 100 g rodzynek,
  • 50 g migdałów (do dekoracji).

Lukier:

  • 100 g cukru pudru,
  • 1 łyżka wody,
  • 50 g migdałów (do dekoracji).

Przygotowanie:

  1. W małej misce wymieszaj drożdże z 50 ml ciepłego mleka i 50 g cukru. Pozostaw na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować i się spienią.
  2. W dużej misce przesiej mąkę. Dodaj do niej pozostały cukier, sól, jajka, resztę mleka, ekstrakt waniliowy oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Stopniowo dodawaj miękkie masło, kawałek po kawałku i dalej wyrabiaj ciasto, aż stanie się jednolite i gładkie.
  3. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, dodaj do niego kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki. Delikatnie wgnieć owoce w ciasto.
  5. Wyłóż formę w kształcie gołębia (lub standardową okrągłą) papierem do pieczenia. Włóż do niej ciasto i pozostaw je do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłym miejscu.
  6. W tym czasie w małej misce połącz cukier puder z wodą, tworząc gładki lukier. Rozsmaruj go na wierzchu ciasta, a następnie posyp całość migdałami.
  7. Nagrzej piekarnik do 170°C. Piecz colombę di pasqua przez około 40-45 minut, aż stanie się złocista. Jeśli ciasto zacznie się zbyt mocno rumienić, przykryj je folią aluminiową. Po upieczeniu pozwól ciastu całkowicie ostygnąć.
Tradycyjne włoskie ciasto "Colomba di Pasqua"
Tradycyjne włoskie ciasto "Colomba di Pasqua" © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Pudim de leite condensado, czyli brazylijski budyń z mlekiem skondensowanym

W Brazylii wiosenne święta celebrowane są z wielką radością. Kraj ten nie ma jednej, sztandarowej wielkanocnej słodkości, ale w tym okresie na stołach często pojawia się pudim de leite condensado.

To karmelowy budyń na bazie mleka skondensowanego - gładki, aksamitny i lekki deser, który zachwyci każdego. Podczas Wielkanocy jest jedną z ulubionych słodkości w brazylijskich domach.

Składniki:


Budyń:

  • 1 puszka mleka skondensowanego (ok. 395 g),
  • 1 puszka pełnotłustego mleka (użyj tej samej puszki po mleku skondensowanym),
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej,
  • szczypta soli.

Karmel:

  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki wody.

Przygotowanie:

  1. W małym rondlu rozpuść cukier z 2 łyżkami wody. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż cukier zacznie się karmelizować. Kiedy osiągnie złocisty kolor, zdejmij go z ognia. Następnie wlej karmel do formy (najlepiej okrągłej z otworem pośrodku). Obróć ją kilkukrotnie, aby karmel równomiernie pokrył dno i boki. Uważaj, ponieważ będzie on bardzo gorący.
  2. W misce zmiksuj jajka, mleko skondensowane, pełnotłuste mleko, pastę waniliową i szczyptę soli, aż powstanie gładka masa. Wylej ją do przygotowanej formy z karmelowym dnem.
  3. Przed włożeniem budyniu do piekarnika przygotuj kąpiel wodną. Umieść formę z deserem w większym naczyniu wypełnionym gorącą wodą do połowy wysokości formy. Piecz w temperaturze 180°C przez około godzinę, aż pudding stanie się sprężysty i nie będzie się trząsł, gdy lekko nim poruszysz. Jeśli wierzch budyniu zacznie się zbyt mocno rumienić, przykryj formę folią aluminiową.
  4. Po upieczeniu wyjmij całość z piekarnika i pozostaw budyń do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw go do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby pudding dobrze się schłodził i łatwiej wyjmował się z formy.
  5. Aby wyjąć gotowy pudim z formy, delikatnie podważ brzegi nożem, oddzielając budyń od ścianek. Następnie odwróć całość i wyłóż na talerz. Karmel, który był na dnie formy, teraz znajdzie się na wierzchu. Podawaj schłodzony, pokrojony w plastry.
Pudim de leite condensado to tradycyjny brazylijski deser
Pudim de leite condensado to tradycyjny brazylijski deser© Adobe Stock

Mofo gasy z Madagaskaru nie tylko na Wielkanoc

Chociaż obchody Wielkanocy na Madagaskarze mają swoje korzenie w kulturze chrześcijańskiej, tradycyjne desery związane z tymi świętami różnią się od europejskich. Madagaskar, będący wyspą o bogatej kulturze i różnorodnych wpływach, nie ma jednego, specyficznego deseru, który byłby spożywany w całym kraju w tym okresie. Niemniej można znaleźć tam słodkości, które często pojawiają się podczas świąt, również wielkanocnych.

Jednym z popularnych składników wykorzystywanych w madagaskarskich deserach jest kokos – zarówno w formie wiórków, jak i mleka kokosowego. Madagaskar to też kraina wanilii, więc produkty z nią często pojawiają się w potrawach. Wśród słodkości, które znajdziemy na wielkanocnych stołach na tej wyspie, są m.in. mofo gasy, czyli małe placuszki na bazie mąki, cukru, drożdży i mleka kokosowego, smażone na gorącej patelni. Często podawane są z cukrem pudrem, ale mogą być również wzbogacone o różne dodatki, takie jak wanilia czy owoce.

Mofo gasy to tradycyjny deser na Madagaskarze
Mofo gasy to tradycyjny deser na Madagaskarze© Adobe Stock

Koulourakia - greckie ciasteczka wielkanocne

W Grecji Wielkanoc to czas radości, a na stołach nie może zabraknąć tradycyjnych słodkości. Koulourakia to greckie ciasteczka, które mają kształt zwojów. Są aromatyzowane wanilią i pomarańczą, a ich delikatny smak jest doskonałym dodatkiem do świątecznego menu.

Składniki:

  • 250 g masła (w temperaturze pokojowej),
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 jajka (jedno do ciasta, jedno do posmarowania ciasteczek),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
  • 1 łyżka ouzo (opcjonalnie, jeśli chcesz dodać charakterystyczny grecki aromat),
  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • cukier lub sezam do posypania (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. W dużej misce zmiksuj masło z cukrem pudrem, aż masa stanie się puszysta i kremowa. Dodaj jedno jajko, ekstrakt waniliowy, skórkę z pomarańczy oraz ouzo (jeśli używasz). Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy maślanej, mieszając do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli to konieczne, wyrabiaj ciasto rękoma, aż stanie się elastyczne i gładkie.
  3. Gdy osiągniesz upragniony efekt, odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich długie wałeczki (około 10 cm), następnie zakręcaj. Układaj ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Roztrzep drugie jajko i posmaruj nim za pomocą pędzla każde ciasteczko. Dzięki temu uzyskają piękny złoty kolor. Opcjonalnie, możesz posypać ciasteczka odrobiną cukru lub sezamem.
  5. Słodkości piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut lub do momentu, gdy będą złociste i chrupiące.
  6. Pozwól ciasteczkom wystygnąć na kratce.
Ciasteczka koulourakia podaje się w Grecji podczas Wielkanocy
Ciasteczka koulourakia podaje się w Grecji podczas Wielkanocy© Adobe Stock | Eleonora
Źródło artykułu:Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie