Babka wielkanocna to pozycja obowiązkowa podczas świąt© Adobe Stock | Zbigniew Lewczak

Świat babek zawróci w głowie. Piaskowa to dopiero początek

Ewa Malinowska

Kiedy zapytamy o wielkanocne wypieki, odpowiedź pada błyskawicznie. To trio mazurek, sernik i babka najczęściej goszczą na naszych stołach. Tę ostatnią znamy od wielu lat, ale wciąż potrafi zaskoczyć smakiem i sposobem podania. Przepisów na nią jest tak dużo, że szkoda ograniczać się tylko do Świąt Wielkanocnych.

Polska baba - ciasto z tradycją

Wszystkie babki łączy charakterystyczny kształt stożka z wyciętym w środku kominem. Przypominał on szeroką spódnicę z fałdami, w jaką dawniej na specjalne okazje ubierały się mieszkanki wsi. Przed II wojną światową pieczenie babki wielkanocnej było prawdziwym rytuałem. Wypiekano je w Wielki Piątek, gdy rozgrzane były piece chlebowe. Przygotowanie ciasta wymagało sporo cierpliwości i umiejętności. Mężczyźni trzymali się wtedy z daleko od kuchni — wierzono, że ich obecność podczas pieczenia baby mogła zepsuć wypiek. Tak najczęściej powstawała babka muślinowa. Była delikatna i "śliska" jak muślin, dzięki dużej zawartości żółtek.

Dziś wyróżniamy przede wszystkim dwa rodzaje babek: te, do których przygotowania wykorzystuje się drożdże i babki pieczone na proszku do pieczenia. Każdą z nich można wzbogacić o smakowe dodatki czy upiec na różnych rodzajach mąk. Najczęściej używa się pszennej, ale znana jest też babka herczanowa na mące gryczanej oraz ziemniaczana na mące ziemniaczanej.

Babka piaskowa i marmurkowa

Są najpopularniejsze, przepisy na nie krążą w wielu rodzinach od pokoleń i śmiało zasłużyły sobie na miano matek innych babek. Pierwsza z nich swoją "piaskową" konsystencję zawdzięcza sporej zawartości mąki ziemniaczanej. Babka piaskowa jest sucha i krucha, ma delikatny smak i najczęściej podaje się ją z cukrem pudrem lub lukrową polewą.

Babka marmurkowa charakteryzuje się wzorem przypominającym marmur, który powstaje przez wymieszanie jasnego i ciemnego ciasta z dodatkiem kakao. Jest przez to intensywniejsza i bardziej wyrazista w smaku.

Babka marmurkowa robi wrażenie
Babka marmurkowa robi wrażenie© Adobe Stock | Lubos Chlubny

Babka z majonezem

Chociaż dla niektórych dodatek majonezu do ciasta może brzmieć jak kulinarna herezja, to w rzeczywistości jest to sprytny trik, który sprawia, że babka staje się wyjątkowo wilgotna i puszysta. Majonez to przede wszystkim olej oraz żółtka. Są one naturalnymi emulgatorami. Dzięki temu ciasto staje się bardziej elastyczne i lepiej zatrzymuje wilgoć. Babka majonezowa jest miękka, delikatna i rozpływająca się w ustach. Dłużej zachowuje świeżość, a sam smak majonezu jest praktycznie niewyczuwalny.

Babka bez pieczenia

Babki nie trzeba piec — można ją ugotować. Ciasto wlewa się je do specjalnej, najczęściej blaszanej foremki, zamyka i wkłada do garnka z gorącą wodą. Ta metoda pozwala na uzyskanie wyjątkowo miękkiej i puszystej konsystencji, która wręcz rozpływa się w ustach. Gotowana babka dłużej zachowuje świeżość, nie stając się wysuszona i przesadnie krucha. Najlepiej smakuje z dekoracją w postaci polewy czekoladowej. Sprawdzi się tutaj zarówno mleczna, gorzka, jak i biała.

Smakowe babki

Babka wielkanocna, choć tradycyjna, wcale nie musi być nudna. Przygotowując ten świąteczny wypiek, można puścić wodze fantazji. Dodatek starej skórki z cytryny, pomarańczy lub limonki wprowadzi nutę świeżości. Można również użyć soku z tych owoców, aby nadać ciastu wilgotności. Wiórki kokosowe i likier kokosowy to idealne połączenie dla miłośników tropikalnych smaków, a pasta pistacjowa i posiekane pistacje zamienią starą, dobrą babkę w modne ciasto.

Dosypanie zaś budyniu do ciasta sprawi, że będzie ono bardziej kremowe i wilgotne, a babka śmietankowa to idealna propozycja dla tych, którzy kochają delikatne, rozpływające się w ustach wypieki. Można też stworzyć piegusa, czyli babkę z makiem.

Do babki wielkanocnej dodać można również twaróg czy postawić na odrobinę luksusu w postaci szafranu, najdroższej przyprawy świata.

Babka cytrynowa ze świąteczną dekoracją
Babka cytrynowa ze świąteczną dekoracją© Pyszności

Włoskie babki

Świąteczne babki to nie tylko domena polskiej kuchni. Na włoskim stole gości panettone — tak charakterystyczny dla tego kraju, że wiele osób przywozi go ze sobą jako pamiątkę z wakacji. Nazwa tego wypieku w dosłownym tłumaczeniu to "duży chleb". Mówi się, że było to dzieło mediolańczyka, który zakochał się w córce piekarza. Jako że umiejętności cukiernicze miał, delikatnie mówiąc, kiepskie, to w desperacji do ciasta chlebowego zaczął dorzucać rodzynki, masło, cukier i skórkę cytrynową. Nieporadny wypiek okazał się być sukcesem, prośba o rękę została przyjęta, a panettone stało się jednym z najbardziej rozpoznawalnych kulinarnych symboli Włoch. Jej przygotowanie trwa aż dwa dni, bo sama fermentacja drożdży zajmuje kilkanaście godzin. Później wyrastanie, mieszanie z dodatkami, pieczenie i 16-godzinne studzenie "do góry nogami".

Panettone najeżone bakaliami
Panettone najeżone bakaliami© Adobe Stock | Anna Quaglia

Włosi zajadają się również pandoro, wypiekiem jeszcze starszym niż panettone. To drożdżowa babka bez owoców, którą najczęściej jada się w Boże Narodzenie. Dziś można spotkać wersje z nadzieniami nie tylko w grudniu. Wielkanocą króluje jednak colomba. Podaje się ją na koniec śniadania, jako symbol ostatecznego zwycięstwa życia nad śmiercią. Przypomina nieco panettone, a na liście jej składników znaleźć można mąkę, masło, jajka, cukier, kandyzowaną skórkę pomarańczową i migdały.

Francuzi też mają swoje babki

Podczas wizyty we Francji skosztować można savarin, czyli drożdżowej babki nasączonej rumowym syropem. Charakterystyczny dla babki komin wypełnia się bitą śmietaną i dekoruje owocami gotowanymi w syropie, najczęściej wiśniami. Podaje się ją na ciepło, z gorącym sosem owocowym.

Savarin mocno nasącza się syropem
Savarin mocno nasącza się syropem© Adobe Stock

Babki zdecydowanie zasługują na to, by oddzielić od nich przymiotnik "wielkanocne" i sięgać po nie przez cały rok. Przepisów i dodatków jest tak dużo, że cały czas można odkrywać ją na nowo. W tym właśnie tkwi cały sekret domowych wypieków.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)