Puszysty sernik cytrynowy na oleju. To idealny deser na Boże Narodzenie
Pięknie pachnie już podczas pieczenia, a po wyjęciu z piekarnika od razu przyciąga miłośników słodkości. Puszysty jak chmurka sernik cytrynowy to deser, którego nie może zabraknąć w czasie świąt.
Wśród świątecznych potraw nie może zabraknąć smacznych deserów, które będą kwintesencją rodzinnego spotkania. Zamiast jednak po raz kolejny piec sernik z rodzynkami, który zawsze budzi kontrowersje, postaw na pyszne ciasto z orzeźwiającą nutą cytryny. Świetnie sprawdzi się nie tylko na święta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik cytrynowy na oleju. Idealny na Boże Narodzenie
Wygląda zachęcająco i pachnie tak pięknie, że nawet po obfitym obiedzie znajdzie się miejsce w żołądku na taki deser. Nie opada, jest puszysty jak chmurka i delikatny. Cytrynowa nuta dodaje świeżości i lekkości serowej masie. Za przygotowanie zabrać się trzeba nieco wcześniej, bo sernik cytrynowy powinien chłodzić się przynajmniej kilka godzin. Zdecydowanie jest wart czekania — znika do ostatniego okruszka.
Dobry olej to podstawa dobrego sernika. Sprawia, że ciasto jest nie tylko smaczne, ale też miękkie i długo świeże. Nie wysycha, jest delikatne, a naturalny smak Oleju Polskiego świetnie pasuje zarówno do dań słodkich, jak i słonych.
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- pół szklanki cukru,
- 7 jajek,
- pół szklanki oleju rzepakowego marki Olej Polski,
- 1 szklanka mleka,
- 80 g budyniu cytrynowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. W osobnym naczyniu zmiksuj twaróg sernikowy z żółtkami oraz cukrem.
Krok 2. Do masy serowej dodaj ekstrakt cytrynowy, budyń oraz olej i połącz składniki, na koniec wlej również mleko.
Krok 3. Do serowej masy dodaj ubite wcześniej białka i delikatnie połącz przy pomocy łyżki lub szpatułki, by nie stracić puszystości. Powstałą masę przelej do blaszki o średnicy 23 cm i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45 minut. Jeśli twoja blaszka przywiera, wyłóż jej dno papierem do pieczenia.
Krok 4. Upieczone i wystudzone ciasto wstaw do lodówki na 4 godziny. Udekoruj wedle uznania. Możesz sięgnąć po orzechy, żurawinę i cynamon lub postawić na lukier, cukier puder lub polewę. Smacznego!