Kultowe ciasto zebra można zrobić bez tradycyjnego piekarnika. Smakuje jak z najlepszej cukierni
Niemal każdy je zna i uwielbia jeść. Idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty. Mowa oczywiście o dwukolorowym cieście zebra. Zobacz, jak zrobić kultowy placek bez tradycyjnego piekarnika. To totalna rewolucja w kuchni!
Domowe wypieki mają w sobie to "coś", dlatego nie sposób ich sobie odmówić. Mimo ogromnej liczby przepisów na wymyślne ciasta najchętniej sięgamy po te tradycyjne. Z czasem jednak modyfikacjom ulega sposób ich przyrządzania. Rozwój technologii i pojawianie się na rynku nowych urządzeń kuchennych sprawia, że nawet niedoświadczony cukiernik może upiec pyszne ciasto. Najlepszym tego przykładem będzie kultowe ciasto zebra, które zrobisz bez piekarnika i będzie smakować jak z najlepszej cukierni.
Jak to możliwe? Otóż wielofunkcyjny i inteligentny multicooker Cook4me Touch Pro marki Tefal świetnie poradzi sobie z tym zadaniem. A wszystko to za sprawą pokrywki do opiekania Extra Crisp Lid, która zamieniła urządzenie w mgnieniu oka w przenośny piekarnik.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto zebra — przepis
Przygotuj kultowe ciasto w zupełnie nowy sposób. Będziesz pod wielkim wrażeniem, jak można ułatwić sobie domowe pichcenie.
Składniki:
- 5 jajek,
- 1 szkl. cukru,
- 15 g cukru waniliowego,
- 380 g mąki tortowej,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 1 szkl. wody gazowanej,
- 3/4 szkl. oleju rzepakowego,
- 3 łyżki ciemnego kakao,
- 3 łyżki mąki tortowej,
- 20 g masła do posmarowania foremki,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki cukru pudru do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od połączenia w robocie kuchennym jajek, cukru oraz cukru waniliowego.
Krok 2. Gdy masa jajeczna jest już puszysta, do miski urządzenia dodaję również mąkę tortową, proszek do pieczenia, wodę gazowaną oraz olej rzepakowy.
Krok 3. Powstałe ciasto rozdzielam do dwóch osobnych naczyń. Do jednego z nich dodaję trzy łyżki kakao, zaś do drugiego taką samą ilość mąki tortowej. Następnie wszystko dokładnie mieszam przy pomocy kuchennej rózgi. W ten sposób otrzymuję masy — o barwie brązowej i żółtej.
Krok 4. Na dnie inteligentnego multicookera rozprowadzam masło i rozsypuję cienką warstwę bułki tartej. Następnie na przemian wlewam do środka ciasto żółte i ciasto brązowe. Każde z nich rozlewam centralnie w środku, aby uzyskać formę zmieniających się warstw.
Urządzenie przykrywam pokrywką do opiekania. Powinno ono pracować przez 50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Krok 6. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem. I to wszystko, smacznego!