Soki warzywno-owocowe w trzech odsłonach© Pyszności

Przepisy na trzy soki owocowo-warzywne, które warto znać. Są takie pyszne!

Marzena Pęcak
19 kwietnia 2024

Lubisz kombinację świeżych owoców i warzyw w postaci kolorowych soków? Jeśli tak, moc ciekawych inspiracji już na ciebie czeka. Jest z czego wybierać!

Wiosna i lato to idealny moment, aby postawić w kuchni na soki domowej roboty. I to z kilku względów. Po pierwsze, są bardzo smaczne, orzeźwiające i pożywne. Jest to więc świetny pomysł na lekki posiłek w ciągu dnia. Po drugie, można znaleźć w nich całą masę cennych wartości odżywczych.

Nie dość, że obłędnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Nie wierzysz? Przetestuj trzy wspaniałe propozycje na soki. Znajdziesz tu nietypowe, ciekawe i bardzo smaczne połączenia owoców oraz warzyw. Gruszka z pietruszką, truskawka z burakiem, a może szpinak z ogórkiem? Wybór jest naprawdę spory, dlatego też nuda w kuchni ci nie grozi. Kolorowe soki przygotujesz z łatwością przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej oraz blendera kielichowego z funkcją kruszenia lodu GÖTZE & JENSEN, które można kupić w sieci sklepów Media Expert.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne soki na bazie kolorowych owoców i warzyw będą hitem w sezonie wiosenno-letnim

Składniki:

Gruszka-pietruszka:

  • 2 gruszki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • kruszony lód. 

Truskawka-burak:

  • 2 małe ugotowane buraki,
  • 500 g truskawek,
  • kruszony lód. 

Szpinak-ogórek:

  • 100 g szpinaku baby,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 ogórek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • kruszony lód. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Jako pierwszą kombinację przygotowuję połączenie gruszki i pietruszki. W tym celu obieram składniki, po czym wrzucam je do wyciskarki, która w mgnieniu oka zamienia produkty w pożywny sok. 

Krok 2. Na kolejną propozycję składają się umyte i osuszone truskawki bez zielonych szypułek oraz obrane i ugotowane czerwone buraki. Podobnie jak wcześniej, do zrobienia soku wykorzystuję wyciskarkę wolnoobrotową. 

Do przygotowania pysznych soków używam wyciskarki wolnoobrotowej
Do przygotowania pysznych soków używam wyciskarki wolnoobrotowej© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Ostatni sok przygotowuję na bazie szpinaku, natki pietruszki, obranego ogórka oraz połówki obranej cytryny. Wszystkie produkty umieszczam w wyciskarce i już po chwili sok jest gotowy. 

Domowe soki powstają w mig dzięki wyciskarce wolnoobrotowej
Domowe soki powstają w mig dzięki wyciskarce wolnoobrotowej© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To jednak nie koniec. Każdy napój owocowo-warzywny przelewam do szklanki z pokruszonym lodem, który błyskawicznie przygotowuję w blenderze kielichowym. Ten dodatek sprawi, że otrzymane soki ugaszą pragnienie i jednocześnie będą stanowić ochłodę nawet w najbardziej upalne dni.

Krok 5. Do każdej szklanki dodaję też kolorową słomkę. I to wszystko, smacznego!

Pomysłów na pyszne soki nigdy za wiele
Pomysłów na pyszne soki nigdy za wiele© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl