Idealna marynata do mięsa na grilla© Adobe Stock

Jak zrobić marynatę do mięsa na grilla? Pięć najlepszych przepisów

Aleksandra Szymczycha
18 kwietnia 2024

Nie ma udanej majówki bez spotkań z bliskimi przy grillu. Z kolei wspólne biesiadowanie nie może odbyć się bez pysznego jedzenia. Jeśli szukasz inspiracji na wyjątkowe marynaty do grillowanego mięsa, trafiłeś w idealne miejsce. Oto jak właściwie je przygotować, by móc cieszyć się niezwykłym smakiem i aromatem grillowanych potraw.

Dobrze przyrządzona marynata jest podstawą udanego grillowania. To bowiem proces marynowania sprawia, że mięso nabiera intensywnego smaku i aromatu. Od jego poprawnego przeprowadzenia zależy, czy karkówka, boczek bądź filet z kurczaka wyjdą miękkie, soczyste i dosłownie będą rozpływać się w ustach, a w przypadku skrzydełek, żeberek czy udek — mięso stanie się delikatne i samo będzie odchodziło od kości.

Jak właściwie przygotować marynatę do mięsa na grilla?

W dobrze przygotowanej marynacie nie powinno zabraknąć przede wszystkim jednego z tych składników — oliwy z oliwek, oleju, jogurtu lub kefiru, które są ważnymi nośnikami smaku. Istotną rolę odgrywa także kwaśny dodatek, tj. sok z cytryny, ocet winny lub musztarda. Resztę składników możemy już dowolnie modyfikować. Najczęściej są to przyprawy: czosnek, tymianek, majeranek, pieprz, sól, oregano, słodka papryka czy curry.

Należy pamiętać o tym, by marynatę przygotować odpowiednio wcześniej i moczyć w niej mięso na tyle długo, aby mogło nasycić się jej smakiem i aromatem. Przyjmuje się, że powinno wystarczyć od 12 do 16 godzin. Najlepiej jednak będzie zająć się wszystkim dzień wcześniej. Ważne są też dwie inne kwestie. Po pierwsze, małe kawałki mięsa mogą moczyć się w marynacie trochę krócej. A po drugie, należy wziąć pod uwagę marynowany rodzaj mięsa. Drób z pewnością będzie potrzebował mniej czasu od karkówki.

Kolejnym istotnym elementem prawidłowego marynowania mięsa na grilla jest rozprowadzenie przygotowanej marynaty po całej powierzchni mięsa. Możesz umieścić kawałki w woreczku strunowym, wlać do niego marynatę i w nim dokładnie je natrzeć. Sprawdzi się też rozprowadzenie marynaty po każdym kawałku mięsa za pomocą pędzelka kuchennego.

Zamarynowane plastry surowego boczku
Zamarynowane plastry surowego boczku© Adobe Stock | ffphoto

Miodowa marynata do mięs z grilla

Mięso w tej marynacie ma intensywny smak, jest miękkie i soczyste. Dodatkowym plusem jest to, że naprawdę łatwo ją przygotować. Powinien sobie poradzić nawet ktoś, kto nie jest mistrzem kulinariów. W przypadku tej marynaty najlepiej użyć surowego boczku, żeberek lub karkówki.

Składniki:

  • 3 łyżeczki miodu,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki;
  • 3 łyżki wody,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem dokładnie połącz w miseczce. Możesz też użyć niewielkiego słoika, w którym wymieszasz całość, energicznie nim potrząsając.
  2. Przygotuj wybrane mięso, następnie zalej je marynatą. Odstaw całość na co najmniej kilka godzin do lodówki.
  3. Po tym czasie mięso jest gotowe do pieczenia na grillu.

Marynata z masłem orzechowym

W przypadku tej marynaty najlepiej sprawdzi się kurczak. Mięso będzie soczyste i przepełnione słodko-słonym smakiem z nutką orzeźwiającej cytryny.

Składniki:

  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • skórka starta z połowy cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 cm świeżego imbiru,
  • opcjonalnie: mała papryczka chili.

Sposób przygotowania:

  1. Płynne składniki dokładnie połącz w miseczce. Na tarce o najmniejszych oczkach zetrzyj imbir, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Dwa filety z kurczaka przygotuj jak zazwyczaj. Następnie przełóż je do marynaty i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
Surowe mięso w marynacie
Surowe mięso w marynacie© Adobe Stock | kucherav

Piwna marynata do karkówki z grilla

Marynata piwna nadaje karkówce charakterystycznego posmaku oraz aromatu. Sprawia, że mięso jest soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Z pewnością podbije podniebienia osób, które przepadają za grillowanymi przysmakami.

Składniki:

  • 1 szklanka piwa 0 proc.,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka musztardy,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta majeranku i rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj mięso. Umyj je, oczyść i osusz, następnie natrzyj słodką papryką, solą oraz pieprzem.
  2. Cebulę pokrój lub zetrzyj na tarce, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dolej piwo, oliwę z oliwek i musztardę. Wymieszaj.
  3. Następnie dosyp pozostałe przyprawy i ponownie wymieszaj.
  4. Gdy marynata jest już gotowa, włóż do niej mięso, nakryj i odstaw do lodówki na kilkanaście godzin.

Dalsza część artykułu pod reklamą wideo

Pascal Brodnicki i jego sposoby na pyszne dania z grilla! 🥩 | Gotuj jak Mistrz! | Götze & Jensen

Czosnkowa marynata do mięs z grilla

Ta marynata idealnie sprawdzi się w przypadku kurczaka — zarówno filetów, jak i skrzydełek. Delikatne mięso w połączeniu z nią nabiera jeszcze większej soczystości oraz aromatu.

Składniki:

  • 1 duży jogurt grecki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka musztardy gruboziarnistej,
  • skórka z połowy cytryny,
  • ¼ pęczka świeżej kolendry i tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zioła drobno posiekaj, a skórkę z cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Dodaj jogurt grecki, musztardę oraz pozostałe przyprawy. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Zanurz mięso i przykryj.
  3. Odstaw do lodówki na kilkanaście godzin.
Pieczenie mięsa na grillu
Pieczenie mięsa na grillu© Adobe Stock | lev dolgachov

Marynata jogurtowa z curry do kurczaka

Ta delikatna marynata, wydobywająca głębię smaku z mięsa, będzie najlepsza do drobiowych kąsków. Nada im też soczystości i przyjemnej orientalnej nuty.

Składniki:

  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka przyprawy curry,
  • 1 cm korzenia imbiru,
  • 2 - 3 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek przeciśnij do miseczki przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Następnie przełóż do niej pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  3. Wybrane i wcześniej przygotowane mięso włóż do marynaty i odstaw na kilkanaście godzin. Po tym czasie możesz zacząć grillowanie.

Pamiętaj, że istotne jest nie tylko właściwe przygotowanie marynaty, ale i samego mięsa. Trzymając się powyższych zasad, z pewnością ty i twoja rodzina będziecie mogli cieszyć się przepysznymi posiłkami z grilla.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
© Delicious Magazine
·

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.