Niezbędny podczas wielkanocnych przygotowań. Do czego warto użyć polskiego oleju rzepakowego?
Olej rzepakowy to niezbędny składnik w kuchni. Nadaje się do smażenia, jedzenia na zimno np. w formie dressingów, a nawet do słodkich wypieków. Nie wierzysz? Sprawdź nasze przepisy.
Obecny w każdym polskim domu, nazywany oliwą północy – olej rzepakowy. Lista jego zalet jest długa! Dzięki wysokiej temperaturze dymienia jest idealny do smażenia. W daniach na zimno z powodzeniem może zastąpić oliwę z oliwek, bo okazuje się, że zawiera dziesięć razy więcej kwasów omega-3 niż ona. Dzięki temu, że jest neutralny w smaku, świetnie nadaje się także do ciast. Może w nich zastąpić masło, czyniąc wypiek wegańskim i zdrowszym. Dlatego właśnie wpisujemy go na listę wielkanocnych zakupów.
Olej do ciasta? Dlaczego warto?
Dodatek oleju do ciasta sprawi, że będzie ono wilgotne i zachowa świeżość przez długi czas. Olej nie zmieni smaku wypieku, za to wzbogaci go sporą dawką kwasów omega-3 i witamin. Zyska na tym nasze serce, które bardzo ceni sobie nienasycone kwasy tłuszczowe (czyli m.in. kwasy omega-3). NNKT obniżają stężenie triglicerydów oraz krzepliwość krwi, a także przyczyniają się do wzrostu poziomu tzw. dobrego cholesterolu. Z kolei witamina E, której także nie brakuje w oleju rzepakowym, dba o utrzymanie naszego organizmu w jak najlepszej formie. Nazywana jest witaminą młodości, bo dzielnie zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia i stany zapalne. Ponadto olej rzepakowy bije na głowę inne tłuszcze roślinne także pod względem zawartości witaminy K i prowitaminy A.
Doskonałym przykładem jest Olej POLSKI, na którego etykiecie widnieje znak jakości "Q". W jego produkcji stosuje się zaawansowaną technologię tłoczenia i rafinacji, dzięki czemu Olej POLSKI zachowuje wszystko, co w rzepaku najcenniejsze.
Olej rzepakowy ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Nadaje się do smażenia, przygotowania sosów, dressingów czy słodkich wypieków. Przygotowaliśmy dla was trzy przepisy na wielkanocne ciasta, których skład wzbogacony jest o jego wysokość olej rzepakowy. Smacznego!
Łaciata baba na oleju
Babka z olejem to jeden z wielkanocnych słodkich klasyków. Dodatek oleju sprawi, że ciasto będzie wilgotne i zachowa świeżość na dłużej. O ile oczywiście nie zniknie z talerzy od razu po upieczeniu…
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 5 jajek
- 2 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki oleju, np. Oleju Polskiego
- ½ szklani wody2
- 50 g cukru pudru
- skórka starta z ½ cytryny
Sposób przygotowania:
Olej, wodę i cukier zmiksuj na gładką masę. Dodawaj po jednym żółtku, nadal miksując. Wsyp przesianą mąkę, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i skórkę z cytryny – wymieszaj do połączenia składników.
Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę. Delikatnie połącz ją z ciastem.
Z tak przygotowanej masy na babę wielkanocną odłóż ¼ ciasta. Dodaj do niej kakao i pozostałą ¼ łyżeczki proszku do pieczenia.
Formę na babę wysmaruj olejem, obsyp bułką tartą. Wlewaj do niej na przemian raz jasne, raz ciemne ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez ok. 50 min. Wystudzoną babkę polej lukrem lub polewą czekoladową.
Wielkanocny sernik
Masło to obok twarogu ważny składnik sernika. Okazuje się jednak, że z powodzeniem można je zastąpić olejem rzepakowym. Wystarczy pamiętać o odpowiednich proporcjach – 100g masła w standardowym przepisie = 3–4 łyżki oleju.
Składniki:
- 500 g twarogu na sernik z wiaderka
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki oleju, np. Oleju Polskiego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ¾ szklanki cukru
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do miski wbij żółtka, ucieraj mikserem, stopniowo dodając cukier. Do tak przygotowanego kogla-mogla partiami dodawaj twaróg i cały czas miksuj. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i olej, miksuj do połączenia składników.
W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj ją do masy sernikowej i ręcznie, delikatnie połącz do uzyskania jednolitego ciasta.
Dno tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj olejem rzepakowym. Przelej masę na sernik.
Piecz w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół) przez ok. 50 minut. Stopień wypieczenia sprawdź drewnianym patyczkiem.
Upieczony sernik ostudź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik posyp cukrem pudrem.
Sernik najlepiej smakuje następnego dnia, po nocy spędzonej w lodówce.
Ciasto marchewkowe
Nie jest to typowy wielkanocny wypiek, ale dobrze wpisuje się w te święta. Można potraktować je jako wariację na temat tradycyjnej baby. W tym przypadku dodatek oleju, podobnie jak w przepisie na babkę, także odpowiada za wilgotność ciasta, a co za tym idzie, jego wyjątkowy smak.
Składniki na ciasto:
- 1 ½ szklanki startej marchewki
- 1 ½ szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju, np. Oleju Polskiego
- 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 szklanka pokrojonych orzechów
- szczypta soli
Sposób przygotowania ciasta:
Ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy masa zrobi się gęsta i nabierze białego koloru, powoli dodawaj olej i stale mieszaj mikserem.
Do ciasta dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę – wymieszaj do połączenia składników.
Na końcu dodaj startą marchewkę i posiekane orzechy.
Formę (np. tortownicę o śr. 24-26 cm lub podłużną formę tzw. keksówkę) wysmaruj olejem, przelej do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz przez ok. 50-60 min (do suchego patyczka).
Składniki na polewę:
- 100 g kremowego serka śmietankowego
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki miękkiego masła
Sposób przygotowania:
Masło przełóż do miski i ucieraj je mikserem. Kiedy będzie białe i napowietrzone, dodawaj partiami serek, a na końcu miód.