© Adobe Stock

Nietypowe przepisy na dania z karpiem w roli głównej. Będziesz zaskoczony, co można z niego przygotować

Agnieszka Małgorzata Adamska
Agnieszka Małgorzata Adamska
29 listopada 2023

Na przestrzeni lat do karpia przylgnęło miano ryby świątecznej – zupełnie niesłusznie. Ta pyszna i bardzo zdrowa ryba w pełni zasługuje na to, żeby częściej gościć na naszych stołach. Nie masz pomysłu na smaczne i oryginalne dania z karpiem w roli głównej?

Jeżeli dotąd karp kojarzył ci się głównie z oklepanymi potrawami świątecznymi, najwyższy czas poznać bliżej jego kulinarny i prozdrowotny potencjał. Ta niepozorna ryba jest bowiem nie tylko doskonałą bazą do przygotowania wielu pysznych i niecodziennych dań, ale także prawdziwą bombą zdrowych tłuszczy, witamin i mikroelementów. Ze względu na dobroczynne właściwości poleca się ją szczególnie dzieciom oraz osobom aktywnym fizycznie. Karp sprawdzi się także jako stały element zdrowej diety. Perspektywa codziennego menu z rybą w roli głównej wydaje ci się nudna i monotonna? Prezentujemy kilka pomysłów na proste i smaczne przepisy na śniadania, potrawy ciepłe i przekąski, w których ta pyszna ryba gra pierwsze skrzypce. Przetestuj je, a gwarantujemy, że odkryjesz nowe, nieznane oblicze polskiego karpia.

Karp – król polskich stołów

To nie przypadek, że karpia od lat łączy się polską tradycją kulinarną. Jemy go naprawdę dużo, o czym świadczą liczby. W Polsce co roku odławia się ok. 20 tys. karpi, z czego zdecydowana większość trafia na nasze rodzime stoły. Brzmi imponująco, jednak tym, co można jeszcze poprawić, jest częstotliwość jedzenia tej ryby. Zazwyczaj sięgamy po nią w święta Bożego Narodzenia, kiedy króluje jako ryba postna w najróżniejszych wariantach – od zimnych przystawek, jak np. ryba w galarecie czy karp w śmietanie, po smażone i pieczone dzwonka oraz zapiekanki i rolady. I choć nie można odmówić tym potrawom wybornego smaku, to zazwyczaj nasze zachwyty są krótkotrwałe – wraz z końcem świąt karp idzie w odstawkę aż do przyszłego roku. Można i powinno się to zmienić – chociażby dlatego, że to prawdziwy, często niedoceniany przysmak, a także skarbnica cennych dla zdrowia składników odżywczych.

© Adobe Stock

Pyszne dania z karpia na każdy dzień

Zazwyczaj traktujemy karpia jak danie wigilijne. Niesłusznie! Tę pyszną i smaczną rybę warto jeść przez cały rok – nie tylko w postaci smażonych filetów czy dzwonek w galarecie. Wbrew pozorom karp daje duże pole do popisu w kuchni. Z jego udziałem przygotujesz wyborne śniadania, przekąski i potrawy na gorąco. Zainspiruj się naszymi przepisami, a gwarantujemy, że specjały z karpia staną się nieodłącznym elementem twojego jadłospisu.

© Adobe Stock

Burgery rybne z sałatką colesław (przepis na dwie porcje)

  • 2 bułki orkiszowe
  • 500 g zmielonych filetów z karpia
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • 100 g pomidorów suszonych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 świeży pomidor
  • garść rukoli
  • kilka listków bazylii
  • 100 ml octu winnego
  • 100 g cukru
  • 4 szt. ziela angielskiego
  • 200 g białej kapusty
  • 100 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotuj marynatę do sałatki: pokrój 1 ząbek czosnku w drobne plasterki. Do rondelka wlej ocet, wsyp cukier i dodaj ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż syrop stanie się gęsty.

Krok 2 

Posiekaj drobno pietruszkę i suszone pomidory, zetrzyj na tarce pozostały czosnek, a następnie dodaj wszystko do zmielonego mięsa z ryby. Dopraw solą i pieprzem. Posmaruj ręce oliwą. Zagnieć masę, a następnie podziel na dwie równe części i uformuj z nich dwa kotlety.

Krok 3

Kapustę drobno posiekaj w paski, przełóż do miski i zalej gorącą marynatą. Wymieszaj i odstaw. Marynuj, aż kapusta puści wodę i zmięknie.

Krok 4

Rozgrzej patelnię i smaż kotlety z obu stron na odrobinie oleju. Pokrój połowę cebuli w krążki i podsmaż na patelni.

Krok 5 

Drugą połowę cebuli pokrój w drobne półplasterki. Z marynowanej wcześniej kapusty odlej marynatę. Kapustę przełóż do większej miski. Dodaj cebulę, dopraw dużą ilością pieprzu oraz odrobiną soli. Dodaj jogurt naturalny. Całość porządnie wymieszaj. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do sałatki.

Krok 6

Przekrój bułki. Posiekaj bazylię, dodaj odrobinę soli i oliwy, wymieszaj. Powstałą w ten sposób emulsją natrzyj spody i wierzchy bułek. Bułki połóż natartą stroną na patelni obok kotletów i chwilę podsmaż. Na dolną część bułki nałóż sałatkę coleslaw, świeżą rukolę, kotlet rybny, przypieczoną cebulę i plasterki świeżego pomidora. Przykrywamy je górną częścią bułki. Burgery gotowe.

© Adobe Stock

Zupa węgierska z karpia (przepis na 4 porcje)

Składniki:

  • 500 g filetów karpia
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 1 papryka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1,5 litra bulionu
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • natka pietruszki
  • przyprawy: 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kminku, świeżo zmielony pieprz, sól

Przygotowanie:

Krok 1 

Zeszklij w garnku pokrojoną cebulę. Dodaj startą marchewkę i pietruszkę. Smaż przez 5 minut, mieszając, a następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę i smaż jeszcze 2 minuty. Warzywa zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez ok. 5 minut.

Krok 2

Oczyść mięso karpia z ości i usuń skórkę. Mięso pokrój na kawałki i włóż do zupy. Gotuj na małym ogniu przez ok. 2 minuty.

Krok 3 

Dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez ok. 2 minuty. Posyp natką pietruszki.

Dlaczego warto jeść karpia?

Wbrew pozorom karp nie jest rybą tłustą, ale półtłustą. Choć należy do grupy ryb słodkowodnych, pod względem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w pełni dorównuje gatunkom morskim. Ponadto potrawy z karpia to doskonałe źródło lekkostrawnego białka przy stosunkowo niewielkiej ilości tłuszczu, dzięki czemu ta ryba jest polecana sportowcom i osobom na diecie redukcyjnej. Korzyści z jedzenia karpia jest jednak znacznie więcej. Włączenie go do diety sprzyja urodzie, bo karp dostarcza kolagenu, który dobroczynnie wpływa na kondycję i wygląd skóry. Warto wiedzieć, że ten składnik jest lepiej wchłaniany, gdy dostarczmy go z pożywieniem, niż gdy sięgamy po suplementy.

Mięso karpia to skarbnica witamin i cennych pierwiastków. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, a także A, D, E, K, C i PP. Karp jest świetnym źródłem wapnia, a co ciekawe ma go więcej niż pstrąg czy łosoś. Karp dostarcza też fosforu, żelaza, sodu i potasu – każdy z tych minerałów jest nam niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich układów wewnętrznych. Jedzmy karpia na zdrowie – nasz organizm nam za to podziękuje!

© materiały partnera
Źródło artykułu:Pysznosci.pl