Nietypowe przepisy na dania z karpiem w roli głównej. Będziesz zaskoczony, co można z niego przygotować
Na przestrzeni lat do karpia przylgnęło miano ryby świątecznej – zupełnie niesłusznie. Ta pyszna i bardzo zdrowa ryba w pełni zasługuje na to, żeby częściej gościć na naszych stołach. Nie masz pomysłu na smaczne i oryginalne dania z karpiem w roli głównej?
Jeżeli dotąd karp kojarzył ci się głównie z oklepanymi potrawami świątecznymi, najwyższy czas poznać bliżej jego kulinarny i prozdrowotny potencjał. Ta niepozorna ryba jest bowiem nie tylko doskonałą bazą do przygotowania wielu pysznych i niecodziennych dań, ale także prawdziwą bombą zdrowych tłuszczy, witamin i mikroelementów. Ze względu na dobroczynne właściwości poleca się ją szczególnie dzieciom oraz osobom aktywnym fizycznie. Karp sprawdzi się także jako stały element zdrowej diety. Perspektywa codziennego menu z rybą w roli głównej wydaje ci się nudna i monotonna? Prezentujemy kilka pomysłów na proste i smaczne przepisy na śniadania, potrawy ciepłe i przekąski, w których ta pyszna ryba gra pierwsze skrzypce. Przetestuj je, a gwarantujemy, że odkryjesz nowe, nieznane oblicze polskiego karpia.
Karp – król polskich stołów
To nie przypadek, że karpia od lat łączy się polską tradycją kulinarną. Jemy go naprawdę dużo, o czym świadczą liczby. W Polsce co roku odławia się ok. 20 tys. karpi, z czego zdecydowana większość trafia na nasze rodzime stoły. Brzmi imponująco, jednak tym, co można jeszcze poprawić, jest częstotliwość jedzenia tej ryby. Zazwyczaj sięgamy po nią w święta Bożego Narodzenia, kiedy króluje jako ryba postna w najróżniejszych wariantach – od zimnych przystawek, jak np. ryba w galarecie czy karp w śmietanie, po smażone i pieczone dzwonka oraz zapiekanki i rolady. I choć nie można odmówić tym potrawom wybornego smaku, to zazwyczaj nasze zachwyty są krótkotrwałe – wraz z końcem świąt karp idzie w odstawkę aż do przyszłego roku. Można i powinno się to zmienić – chociażby dlatego, że to prawdziwy, często niedoceniany przysmak, a także skarbnica cennych dla zdrowia składników odżywczych.
Pyszne dania z karpia na każdy dzień
Zazwyczaj traktujemy karpia jak danie wigilijne. Niesłusznie! Tę pyszną i smaczną rybę warto jeść przez cały rok – nie tylko w postaci smażonych filetów czy dzwonek w galarecie. Wbrew pozorom karp daje duże pole do popisu w kuchni. Z jego udziałem przygotujesz wyborne śniadania, przekąski i potrawy na gorąco. Zainspiruj się naszymi przepisami, a gwarantujemy, że specjały z karpia staną się nieodłącznym elementem twojego jadłospisu.
Burgery rybne z sałatką colesław (przepis na dwie porcje)
- 2 bułki orkiszowe
- 500 g zmielonych filetów z karpia
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- 100 g pomidorów suszonych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 świeży pomidor
- garść rukoli
- kilka listków bazylii
- 100 ml octu winnego
- 100 g cukru
- 4 szt. ziela angielskiego
- 200 g białej kapusty
- 100 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotuj marynatę do sałatki: pokrój 1 ząbek czosnku w drobne plasterki. Do rondelka wlej ocet, wsyp cukier i dodaj ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż syrop stanie się gęsty.
Krok 2
Posiekaj drobno pietruszkę i suszone pomidory, zetrzyj na tarce pozostały czosnek, a następnie dodaj wszystko do zmielonego mięsa z ryby. Dopraw solą i pieprzem. Posmaruj ręce oliwą. Zagnieć masę, a następnie podziel na dwie równe części i uformuj z nich dwa kotlety.
Krok 3
Kapustę drobno posiekaj w paski, przełóż do miski i zalej gorącą marynatą. Wymieszaj i odstaw. Marynuj, aż kapusta puści wodę i zmięknie.
Krok 4
Rozgrzej patelnię i smaż kotlety z obu stron na odrobinie oleju. Pokrój połowę cebuli w krążki i podsmaż na patelni.
Krok 5
Drugą połowę cebuli pokrój w drobne półplasterki. Z marynowanej wcześniej kapusty odlej marynatę. Kapustę przełóż do większej miski. Dodaj cebulę, dopraw dużą ilością pieprzu oraz odrobiną soli. Dodaj jogurt naturalny. Całość porządnie wymieszaj. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do sałatki.
Krok 6
Przekrój bułki. Posiekaj bazylię, dodaj odrobinę soli i oliwy, wymieszaj. Powstałą w ten sposób emulsją natrzyj spody i wierzchy bułek. Bułki połóż natartą stroną na patelni obok kotletów i chwilę podsmaż. Na dolną część bułki nałóż sałatkę coleslaw, świeżą rukolę, kotlet rybny, przypieczoną cebulę i plasterki świeżego pomidora. Przykrywamy je górną częścią bułki. Burgery gotowe.
Zupa węgierska z karpia (przepis na 4 porcje)
Składniki:
- 500 g filetów karpia
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1/2 pietruszki
- 1 papryka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1,5 litra bulionu
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- natka pietruszki
- przyprawy: 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kminku, świeżo zmielony pieprz, sól
Przygotowanie:
Krok 1
Zeszklij w garnku pokrojoną cebulę. Dodaj startą marchewkę i pietruszkę. Smaż przez 5 minut, mieszając, a następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę i smaż jeszcze 2 minuty. Warzywa zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez ok. 5 minut.
Krok 2
Oczyść mięso karpia z ości i usuń skórkę. Mięso pokrój na kawałki i włóż do zupy. Gotuj na małym ogniu przez ok. 2 minuty.
Krok 3
Dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez ok. 2 minuty. Posyp natką pietruszki.
Dlaczego warto jeść karpia?
Wbrew pozorom karp nie jest rybą tłustą, ale półtłustą. Choć należy do grupy ryb słodkowodnych, pod względem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w pełni dorównuje gatunkom morskim. Ponadto potrawy z karpia to doskonałe źródło lekkostrawnego białka przy stosunkowo niewielkiej ilości tłuszczu, dzięki czemu ta ryba jest polecana sportowcom i osobom na diecie redukcyjnej. Korzyści z jedzenia karpia jest jednak znacznie więcej. Włączenie go do diety sprzyja urodzie, bo karp dostarcza kolagenu, który dobroczynnie wpływa na kondycję i wygląd skóry. Warto wiedzieć, że ten składnik jest lepiej wchłaniany, gdy dostarczmy go z pożywieniem, niż gdy sięgamy po suplementy.
Mięso karpia to skarbnica witamin i cennych pierwiastków. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, a także A, D, E, K, C i PP. Karp jest świetnym źródłem wapnia, a co ciekawe ma go więcej niż pstrąg czy łosoś. Karp dostarcza też fosforu, żelaza, sodu i potasu – każdy z tych minerałów jest nam niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich układów wewnętrznych. Jedzmy karpia na zdrowie – nasz organizm nam za to podziękuje!